Tankstations aan Belgisch-Franse grens zien verkoop verzesvoudigen

Wachtrijen aan een tankstation in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur.
Photo News Wachtrijen aan een tankstation in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur.
Het debiet van de Belgische tankstations langs de Franse grens is met zes tot zeven keer toegenomen als gevolg van het brandstoftekort in Frankrijk. Dat meldt de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars (Brafco).

"Wij denken dat de situatie zal blijven duren. Franse raffinaderijen zijn stilgelegd en men moet weten dat er minstens vier dagen nodig zijn om de productie opnieuw op te starten", zei Olivier Neyrinck, woordvoerder van Brafco.

"Aan Belgische zijde is wat het aanbod betreft geen enkele reden tot bezorgdheid. Onze raffinaderijen van Esso in Antwerpen en Total in Feluy draaien op volle capaciteit. Zowel de voorraad als de distributie is optimaal."

De blokkering van raffinaderijen en brandstofdepots door tegenstanders van de hervormingen van de Franse arbeidswet veroorzaakt al bijna twee weken brandstofschaarste in de tankstations in het noorden en het westen van Frankrijk. De Franse overheid begon twee dagen geleden uit de strategische oliereserves te putten om het hoofd te bieden aan de bevoorradingsproblemen met brandstof door het sociaal conflict.