Taliban roepen VS op tot terugtrekking troepen uit Afghanistan: “VS zullen even hard vernederd worden als Sovjet-Unie”

Archieffoto - Enkele aanhangers van de Taliban in Afghanistan.
REUTERS Archieffoto - Enkele aanhangers van de Taliban in Afghanistan.
De Afghaanse taliban hebben de Verenigde Staten opgeroepen om hun troepen volledig terug te trekken uit het land. Anders zullen de Amerikanen een nederlaag lijden die vergelijkbaar is met de "vernedering" die het Sovjetleger in de jaren 80 moest ondergaan, zo klinkt het in een verspreide mededeling.

De boodschap van de taliban komt er naar aanleiding van de 39ste verjaardag van de invasie door de Sovjet-Unie. De taliban stellen dat de VS dezelfde "vernedering" kunnen ondergaan als de USSR destijds. Washington kan "veel leren" van de gebeurtenissen die zich toen voordeden, zo wordt ook benadrukt in de boodschap.

"Wees aandachtig voor de Sovjetnederlaag in Afghanistan en stop met het uitdagen van het Afghaanse karakter, dat zijn kracht al heeft bewezen", zegt talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahid nog.

De Sovjet-Unie moest begin 1989 een einde maken aan een tien jaar durende bezetting van Afghanistan, omdat het communistische land er niet in slaagde het lokale verzet onder leiding van de moedjahedien neer te slaan. De terugtrekking van de Sovjets leidde vervolgens tot een burgeroorlog waarin de taliban hun opgang konden maken.

De Amerikaanse president Donald Trump zou volgens mediaberichten, die nog niet door Washington werden bevestigd, van plan zijn het troepenaantal in Afghanistan te halveren. De taliban hebben nog niet officieel gereageerd op die berichten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.