Taliban en strijdende troepen starten vanavond week ‘minder geweld’, Washington bereidt akkoord voor

AFP
De taliban en de Amerikaanse en Afghaanse troepen gaan een week lang proberen elkaar zo veel mogelijk met rust te laten. Ze noemen het ‘een periode van minder geweld’. De partijen hebben afgesproken het nog geen bestand of wapenstilstand te noemen. De Verenigde Staten treffen ondertussen de voorbereiding om op 29 februari een akkoord met de taliban te ondertekenen.

Het experiment is tot stand gekomen na weken van onderhandelingen tussen Washington en de taliban in Qatar. De week van minder geweld begint om 20.30 uur vanavond, Belgische tijd. De aankondiging werd bevestigd door het hoofd van de Afghaanse veiligheidsraad, Javed Faisal. 

“Zodra die inperking van het geweld met succes is uitgevoerd, zou de ondertekening van een akkoord tussen Verenigde Staten en taliban moeten doorgaan”, aldus Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een communiqué dat gepubliceerd werd na een bezoek aan Saudi-Arabië. “Na decennia van conflict zijn we het met de taliban eens geworden over een duidelijke inperking van het geweld”, tweette Pompeo. De Amerikaanse minister roept alle Afghanen op deze kans te grijpen.

Taliban bevestigd akkoord

De nummer twee van de taliban, Sirajuddin Haqqan, schreef donderdag in een opiniestuk in The New York Times dat hij denkt dat er uitzicht is op een politieke oplossing voor het slepende conflict in Afghanistan.

Als het inderdaad tot de ondertekening van zo’n akkoord komt, moeten gesprekken starten tussen de Afghaanse regering en de taliban. De terreurbeweging weigert al 18 jaar met Kaboel te spreken, omdat ze de officiële regering beschouwt als marionetten van Washington.

De afspraak om een week lang minder geweld te gebruiken, wordt toegejuicht door NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. “Dit kan de weg banen voor onderhandelingen tussen Afghanen onderling, duurzame vrede en ervoor zorgen dat het land nooit meer een veilige haven is voor terroristen”, aldus Stoltenberg in een persbericht van de verdragsorganisatie. De komende weken zullen “een essentiële test worden om na te gaan of de taliban het geweld willen en kunnen beperken”. De NAVO is sinds 2001 in Afghanistan en heeft er zowat 16.000 troepen.

Vanuit Moskou wordt het nieuws “een belangrijke gebeurtenis voor het vredesproces in Afghanistan” genoemd. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.