Taliban beweren akkoord te hebben over terugtrekking Amerikaanse troepen uit Afghanistan

Amerikaanse troepen
AFP Amerikaanse troepen
Talibanmedewerkers beweren dat de Amerikaanse onderhandelaars akkoord zijn gegaan met een ontwerpakkoord dat voorziet in de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Afghanistan, en dat binnen 18 maanden na de ondertekening van het vredesakkoord. 

Dat vernam Reuters, op het einde van zes dagen van overleg in Qatar tussen de taliban en de Amerikaanse gezant voor Afghanistan, Zalmai Khalilzad. Geen van beide partijen deed een officiële mededeling na de gesprekken. Khalilzad tweette zaterdagmiddag wel dat er "belangrijke vooruitgang werd geboekt over essentiële kwesties", en dat hij nu naar Afghanistan afreist voor besprekingen. 

Bronnen binnen de taliban beweerden dat zij beloofd hebben dat Afghanistan niet door al-Qaida en militanten van Islamitische Staat (IS) gebruikt zal worden om de Verenigde Staten en hun bondgenoten aan te vallen, een belangrijke eis van Washington. Ze zeiden ook dat de deal een staakt-het-vuren bevat, en dat ze pas gesprekken zouden aanknopen met Afghaanse vertegenwoordigers van zodra die is geïmplementeerd.

Ontwerpakkoord

Tot nu toe hebben de taliban de uitnodigingen van de Afghaanse regering voor gesprekken altijd afgewezen. Ze verkozen om rechtstreeks met de Verenigde Staten te praten, hun belangrijkste vijand.

In februari wordt er volgens de bronnen opnieuw gepraat over het ontwerpakkoord in Qatar.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.