Tal van nieuwe regels moeten Schengen Informatiesysteem meer slagkracht geven

Eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos
EPA Eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos
Een hele resem nieuwe regels om het Schengen Informatiesysteem meer slagkracht te geven, gaat vandaag in. Dat meldt de Europese Commissie. Het Schengen Informatiesysteem of SIS is een databank waarmee politie en gerecht in elke Schengen-lidstaat informatie over onder meer criminelen en terroristen kunnen raadplegen.

Het SIS is al sinds 1995 operationeel en telt 79 miljoen records. Politie en gerecht in 30 Europese lidstaten kunnen de databank consulteren op zoek naar informatie over gezochte criminelen, maar ook vermiste personen of gestolen objecten. De databank werd meer dan 5 miljard keer geconsulteerd in 2017, en is aan een update toe. 

Bedoeling is om douane en grenspolitie meer slagkracht te geven in het opsporen en oppakken van verdachten. De nieuwe regels die vandaag ingaan focussen vooral op terrorisme. Zo zijn de lidstaten vanaf nu verplicht om een SIS-alert uit te sturen voor alles wat met terreur te maken heeft. Vanaf eind volgend jaar moeten ze dan ook Europol inlichten. Ook het asieldossier is doorgesijpeld in de nieuwe regels. Zo kunnen lidstaten vanaf nu een alert uitsturen voor mensen die het bevel hebben gekregen om het grondgebied te verlaten. De autoriteiten moeten ook informatie over burgers uit derde landen die de Schengenzone niet meer in mogen, in het SIS-systeem ingeven. 

Volgens Eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos wordt daarmee een "kritiek veiligheidslek in de EU gesloten". "Lidstaten zullen terrorisme-alerts in het systeem moeten ingeven. Wie een bedreiging vormt, geraakt er niet langer onopgemerkt in." Bovendien zal SIS in de nabije toekomst compatibel zijn met andere veiligheidssystemen, maakt hij zich sterk.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.