Taiwanese oppositiekandidaat Ma wint verkiezingen

In Taiwan heeft de kandidaat van de oppositiepartij Guomindang (GMD, ook KMT), Ma Ying-jeou, de presidentsverkiezingen gewonnen, zo meldden de Taiwanese televisiezenders op basis van gedeeltelijke, officiële resultaten van de stembusgang zaterdag. Ma is voorstander van een toenadering tot "mainland China".

Na acht jaar
Na telling van meer dan 90 procent van de stembriefjes blijkt Ma een onoverbrugbare voorsprong van 17 procent te hebben op zijn rivaal, Frank Hsieh van de Democratische Progressieve Partij DPP. Met de overwinning van Ma komt de Guomindang, de partij van wijlen generalissimo Tsjang kai-tsjek, na acht jaar opnieuw aan het roer in Taipei. Bij de DPP legde men zich gelaten neer bij de -afgetekende- nederlaag.

Zeventien miljoen kiesgerechtigden konden vandaag op het eiland een opvolger kiezen voor vertrekkend president Chen Sui-bian. Ongeveer 80 procent van die kiesgerechtigden daagde ook in het stemhokje op.

Ook parlementsverkiezingen gewonnen
Bij de parlementsverkiezingen eerder dit jaar, in januari, had de Guomindang eveneens victorie gekraaid. Toen haalde de partij de meerderheid van de parlemenszitjes binnen, ten koste van een door corruptieschandalen geplaagde DPP. Vermoedelijk is de DPP door de kiezer afgestraft omdat president Chen zijn beleid nadrukkelijk en systematisch entte op anti-Chinese en pro-Amerikaanse retoriek.

Voormalig burgemeester Taipei
Ma Ying-jeou, voormalig burgemeester van Taipei, had zich in zijn verkiezingscampagne zorgvuldig onthouden van verwijzingen naar de netelige kwestie van de "hereniging" van Republiek en Volksrepubliek. Ma speelde vooral in op de economische banden met Peking en het belang van vreedzame betrekkingen. Hsieh bestempelde dit gedrag als knievallen voor de grote communistische broer: de DPP streeft dan ook naar formele onafhankelijkheid van het voormalige Formosa. (belga/lb)

Ma Ying-jeou.
UNKNOWN Ma Ying-jeou.