Taiwan kiest opnieuw voor anti-Chinese president

President Tsai Ing-wen
REUTERS President Tsai Ing-wen
De China-kritische president Tsai Ing-wen blijft de komende vier jaar de leider van Taiwan. Zaterdag won ze de presidentsverkiezingen met ruim 57 procent van de stemmen. Daarmee laat ze Han Kuo-yu (ongeveer 39 procent) en James Soong (ruim 4 procent) achter zich. Taiwan heeft dus tegen nauwere banden met China gestemd.

Han-Kuo-yu, die meer pro-China is, heeft zijn verlies na het tellen van de stemmen toegegeven. "Ik heb president Tsai gebeld om haar te feliciteren", zei hij. "Ze heeft een nieuw mandaat voor de komende vier jaar." Volgens de Taiwanese verkiezingscommissie kreeg Tsai Ing-wen 7,7 miljoen stemmen, een record. Han Kuo-yu kon rekenen op 5,2 miljoen stemmen.

"Met name veel jongeren zijn zaterdag naar de stembus gegaan", zegt iemand van een stembureau in de hoofdstad Taipei tegen de South China Morning Post. "Ook het goede weer heeft bijgedragen aan een relatief hoge opkomst." Het precieze opkomstcijfer is nog onduidelijk.

“Schaduw over stembusgang”

De relaties met China wierpen opnieuw hun schaduw over de stembusgang. Tijdens de vorige ambtstermijn van de uittredende presidente stelde de regering van de Chinese president Xi Jinping zich openlijk agressief op tegen Taiwan. China, dat Taiwan als een opstandige provincie beschouwt, is de grootste handelspartner van het eiland maar weigerde vaak om in overleg te treden.

Daarnaast formuleerde Peking meermaals bedreigingen aan het adres van Taipei, schroefde het militaire oefeningen in de buurt van het eiland op en voerde het beperkingen op economische en culturele betrekkingen in. Zo beperkte de Chinese regering onder meer het toegelaten aantal toeristen. China wordt er ook van beschuldigd achter desinformatiecampagnes op het internet te zitten en de campagne van de pro-Chinese kandidaat Han massaal te financieren, wat die laatste ontkent.

Averechts effect

Pekings aanhoudende drukcampagne heeft echter een averechts effect gehad. De huidige presidente - wier carrière ruim een jaar geleden haar beste tijd gehad leek te hebben - haalde met haar pro-Taiwanese campagne een tweede en laatste ambtstermijn binnen. Volgens definitieve resultaten haalde de 63-jarige Tsai Ing-wen 57,1 procent van de stemmen. Ze kreeg liefst 8,1 miljoen stemmen achter haar naam. Dat zijn er 1,3 miljoen meer dan bij haar overwinning in 2016.

Haar grootste uitdager, de 62-jarige Han Kuo-yu van de pro-Chinese KMT, kreeg 5,5 miljoen stemmen achter zijn naam, of 38,6 procent. Hij gaf zijn nederlaag eerder al toe en feliciteerde Ing-wen.

“Niet toegeven aan bedreigingen van Peking”

Tsai Ing-wen heeft haar overwinning inmiddels zelf ook opgeëist. Ook zei ze dat Taiwan nooit zal samengaan met China zolang zij aan de macht is. “Taiwan heeft de wereld laten zien hoeveel we van onze vrije en democratische manier van leven en onze natie houden”, vertelde Tsai tijdens haar overwinningsspeech. Ze had meteen een duidelijke boodschap voor China: “Onze regering zal niet toegeven aan bedreigingen van Peking.”

“Bilaterale relaties zijn gebaseerd op vier principes: vrede, gelijkheid, democratie en dialoog. Ik roep Peking op om te begrijpen dat Taiwan en zijn democratisch verkozen regering niet zal toegeven aan bedreigingen en intimidatie. Taiwan heeft de wereld laten zien hoeveel we van onze vrije en democratische manier van leven en onze natie houden.”