Syriza verliest voorsprong in opiniepeilingen

Tsipras tijdens de bijeenkomst van zijn partij vanmiddag.
EPA Tsipras tijdens de bijeenkomst van zijn partij vanmiddag.
Terwijl hij zijn kiezers vandaag heeft opgeroepen om zijn partij in september een vernieuwd mandaat te geven om de "politieke transformatie van Griekenland" af te ronden, blijkt uit verschillende opiniepeilingen dat Syriza veel van zijn voorsprong aan het verliezen is.

Alexis Tsipras behaalde bij de laatste verkiezingen in januari met 36 procent nog een ruime overwinning op zijn belangrijkste uitdager, de conservatieve partij Nea Demokratia, die 28 procent van de kiezers kon verleiden. Ook in de peilingen nadien bleef Syriza het goed doen, met een voorsprong tot 15 procent.

Maar uit verschillende peilingen voor de vervroegde verkiezingen van volgende maand die dit weekend in de Griekse kranten verschijnen, blijkt dat de voorsprong van Syriza fors geslonken is. Eén peiling voor de krant Proto Thema plaats Syriza nog steeds op de eerste plaats, maar nu met nog maar 1,5 procent voorsprong op Nea Demokratia: 22,6 tegenover 21,1. In een andere peiling, voor de krant To Via, haalt Syriza nog 27,3 procent tegenover 24,2 procent voor de conservatieve oppositiepartij.

Niet aan de verwachtigen voldaan

In beide peilingen gaven de ondervraagden ook aan dat ze niet tevreden zijn met het beleid van de ex-premier, die vorige week zijn ontslag indiende en nieuwe verkiezingen uitschreef. 79 procent gaf in de Proto Thema-peiling aan dat Tsipras niet aan hun verwachtigen had voldaan, terwijl 57,5 procent in de To Vima-peiling vond dat de linkse Syriza-regering de onderhandelingen met de internationale geldschieters verkeerd had aangepakt.

Tsipras riep zijn aanhangers dan ook op nu niet op te geven. "Tegen ons is het oude politieke systeem dat het land in een tragedie heeft gestort", zo klonk het op een partijbijeenkomst in Athene. "We hebben geen spijt dat we gevochten hebben of dat we een keuze gemaakt hebben op het einde. Wie wil ontsnappen, mag dat doen, maar wij gaan voorwaarts", zo verwees Tsipras nog naar de 25 ontevreden Syriza-parlementsleden die zich deze week afscheurden en de nieuwe linkse partij Volksunie vormden.

AP