Syrische Witte Helmen excuseren zich na mannequin challenge

Ook de Syrische Witte Helmen hebben deelgenomen aan de mannequin challenge, te midden van een geënsceneerde reddingsoperatie in Aleppo. Ze plaatsten hun filmpje onlangs online, maar bij sommigen schoot het in het verkeerde keelgat. De hulpverleners boden hun verontschuldigingen al aan.

De Syrische Witte Helmen zijn een vrijwilligersorganisatie die levens redt in Syrische oorlogsgebieden zoals Aleppo. Tot een paar dagen werden ze overal geprezen voor hun moed en behulpzaamheid. Ze zijn zelfs genomineerd voor de Nobelprijs, maar nu staan de Witte Helmen onder vuur omdat ze hun versie van de mannequin challenge online geplaatst hebben. De video, die in scene gezet is, moet een stilstaand beeld van een reddingsoperatie tonen. Twee Witte Helmen en een acteur die bedolven is onder het puin, werden enkele minuten gefilmd als onbeweeglijke paspoppen. Daarna haasten de Witte Helmen zich om de reddingsoperatie voort te zetten en de acteur, die het uitschreeuwt van de pijn, vanonder het puin te helpen.

Populariteit
De Witte Helmen verklaarden aan CNN dat ze van de populariteit van de mannequin challenge gebruik wilden maken om mensen bewust te maken van de gruwel die plaatsvindt in Aleppo. Maar bij sommigen schoot het filmpje in het verkeerde keelgat. De hulpverleners hebben zich geëxcuseerd en zeiden dat ze een inschattingsfout gemaakt hebben.

Sommige Russische media zoals RT suggereren dat dit filmpje niet het enige valse is dat door de Witte Helmen de wereld wordt ingestuurd. Syrisch president Assad vertelde eerder in een interview dat hij gelooft dat de symbolische foto van het 5-jarig jongetje Omran ook geënsceneerd is door de Witte Helmen.

Internetrages
Het is niet de eerste keer dat Syrische activisten gebruik maken van internetrages. Tijdens de Pokémon-hype afgelopen zomer werden op sociale media foto's verspreid met Syrische kinderen die een afbeelding van een pokémon vasthouden met daarop de tekst "Save me, I am in Syria".