Syrische vluchteling wil in Duitsland met vier vrouwen leven. Nu heeft hij al twee echtgenotes en zes kinderen

Ahmad stelt zijn twee echtgenotes voor
Spiegel TV Ahmad stelt zijn twee echtgenotes voor
Hoewel polygamie bij onze oosterburen verboden is, mocht Ahmad A. eind januari zijn tweede vrouw naar Duitsland laten komen. De zaak heeft de afgelopen weken voor veel ophef gezorgd, maar de Syrische vluchteling begrijpt de commotie niet. Als gelovige moslim houdt hij zich gewoon aan de sharia. Hij zou graag 4 echtgenotes willen en 10 tot 20 kinderen.

Ahmad trouwde in Syrië met zijn tweede vrouw Lina toen ze nog maar 13 jaar oud was. Zes jaar eerder trad hij in het huwelijk met zijn eerste echtgenote Betool. Zij was toen 14 jaar. In Syrië heeft hij ook nog een derde vrouw maar daarvan leeft hij gescheiden. In zijn land van oorsprong is het  immers toegelaten om getrouwd te zijn met maximaal 4 echtgenotes.

Een reportageploeg van het gerenommeerde Duitse magazine Der Spiegel ging een kijkje nemen bij de familie thuis in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. "Op emancipatorisch vlak is de vluchtelingencrisis in Duitsland niet alleen een stap voorwaarts geweest", zo steekt presentatrice Maria Gresz van Spiegel-TV van wal.

De familie is in 2015 uit Aleppo gevlucht. Via Turkije en Griekenland kwamen ze aan in Noord-Duitsland. De 32-jarige Ahmad leeft met zijn gezin met zes kinderen - en een zevende op komst - in een woning die door de gemeente Pinneberg ter beschikking  is gesteld en die door het lokale jobcentrum wordt betaald. Ahmad wilde altijd al naar Duitsland komen, zo vertelt hij: "Hier is er ondersteuning, ze geven ons bijstandsuitkeringen, ze geven ons dit huis."

Wanneer de reporter vraagt hoeveel financiële ondersteuning hij krijgt, moet de Syriër het antwoord schuldig blijven. "Dat weet ik niet. Het geld wordt overgeschreven en ik haal het af bij de bank."

Ahmad met zijn gezin
Spiegel TV Ahmad met zijn gezin

Ahmad is blij in Duitsland te zijn. "Ik wil 'mama Merkel' hartelijk danken. Zij is de enige die zich het lijden van de Syriërs heeft aangetrokken. Ook de Duitsers dank ik. Al zijn er ook racisten. Maar de Duitsers hebben al oorlog meegemaakt en tonen veel medeleven met de Syriërs."

Beide echtgenotes zijn niet jaloers op elkaar, meent de man. "Ik zorg ervoor dat er geen concurrentie heerst." Ook de vrouwen willen geen man voor zich alleen. "Het is ons lot om met twee te zijn, zoals God het wil", verklaart Lina. Ahmad heeft aangekondigd dat hij in de toekomst echter 4 echtgenotes wil en graag 10 tot 20 kinderen.

De familie heeft ondertussen de vluchtelingenstatus verkregen en mag drie jaar in Duitsland blijven. Daardoor kan de ongeletterde arbeider Ahmad werk zoeken en een cursus Duits volgen. Maar hij wil liever bij zijn kinderen zijn.

De volledige reportage kan u ook hier bekijken.
440 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • philemon de wilde

  Als hij dat voor elkaar kan krijgen heeft hij toch overschot van gelijk. Men mag niet vergeten dat het kindergeld onbelast is en met zijn leefloon heeft hij nog eens recht op een verhoogde tegemoetkoming. Slim baasje die man is niet voor niets naar Europa gekomen.

 • Christophe Vandepoel

  Gerry Cle, waarom leeft dan ver boven de 80% van alle moslims in Europa van de bijstand? Omdat ze gelukkig maar wel willen werken hier? Gij zijt om te lachen. Zelfs moslim geleerden zullen u uitlachen met al uw stellingen over moslims en islam want net zij geven het tegenovergestelde beeld van wat gij poogt te geven. Is dat pathisch bij u, leugens verkondigen om uw links gedachtegoed te verspreiden. Dat heeft vooral links altijd nodig he, leugens om het volk achter de kar proberen te krijgen.

 • willem boone

  ik probeer dat ook maar krijg dat niet uitgelegd aan mijn vrouw

 • Albert De Vries

  Die heeft het goed voor elkaar !!!

 • rik lagrou

  in Brussel zijn er zo wel 20 waarschijnlijk meer gehuwd volgens hun geloof niet onze wetten Kindergeld en 2tot 4uitkeringen sociale woning die enkel weekend gebruikt word +post 3* per week Denk dit in alle steden is we hadden zelf een katholieke priester die 2 gezinnen +priesterloon ,woonst