Syrische vluchteling is wereldondernemer van het jaar

Mohad Altrad uit Montpellier is gisterenavond verkozen tot wereldondernemer van het jaar 2015. De man die als berooide Syrische bedoeïen meer dan 40 jaar geleden vluchtte naar Frankrijk, heeft vandaag een bedrijf met 17.000 medewerkers. Het Antwerpse Katoennatie, dat ook genomineerd was, grijpt dus naast de prijs. Dat bericht De Tijd zondag op zijn website.

De prijsuitreiking vond plaats in Monte Carlo, een groot contrast met het schrijnende levensverhaal van de winnaar. Zijn tienermoeder, een bedoeïen, stierf toen Mohad geboren werd. Na jaren van armoede sloeg de jongen op de vlucht naar de stad Raqqa en kreeg door zijn goede schoolresultaten een studiebeurs voor Frankrijk. Daar kocht hij van een buur een bijna failliet stellingenbedrijf voor 1 symbolische frank. Hij maakte het winstgevend, Altrad begon te groeien en reeg de overnames van bouwmaterialenproducenten (stellingen, kruiwagens en later constructiemateriaal) overal in Europa aan elkaar.

De zaal werd volgens De Tijd muisstil toen Altrad, geëmotioneerd, zijn verhaal deed. "Het is een mirakel dat ik hier sta. Ik had niet moeten bestaan. Ik groeide op als een beest in een gesloten hok zonder raam. Maar er kwam één straaltje licht door en daar ben ik op afgegaan. Laat dit een boodschap van hoop zijn", zei hij. De ondernemer deed ook een emotionele oproep om Syrië te redden van IS.

Altrad is overigens een leverancier van Katoennatie.