Syrische regime stemt in met staakt-het-vuren in Aleppo

reuters
De wapenstilstand in Syrië wordt uitgebreid tot Aleppo. Dat heeft persagentschap AP bekendgemaakt nadat de VS en Rusland tot een akkoord zijn gekomen, dat ook door het Syrische regime is bekrachtigd.

De Verenigde Staten en Rusland hebben vandaag beslist om het staakt-het-vuren in Syrië uit te breiden naar het gebied rond de stad Aleppo. "Het is van cruciaal belang dat Rusland alles in het werk stelt om ervoor te zorgen dat de regeringstroepen van Syrisch president Bashar-al Assad zich aan die nieuwe regeling houden", zegt Mark Toner, woordvoerder van het Witte Huis in Washington. "De VS zullen er op hun beurt voor proberen te zorgen dat de Syrische rebellentroepen hetzelfde doen."

"Ons doel is nog steeds een nationaal geldend staakt-het-vuren in te richten, dat geldt over heel Syrië en niet een reeks van lokale vredespacten", zegt Toner.

Er waren op internationaal niveau al langer onderhandelingen aan de gang om een staakt-het-vuren te bedingen in de Syrische provincie. Zaterdag riep de Amerikaanse buitenlandminister John Kerry nog op tot een stopzetting van de bombardementen van het Syrische regime op Aleppo. Die stemt daar nu ook mee in, zo meldt persagentschap AP.

Geweld geëscaleerd

Ondanks een bestand dat eind februari werd afgekondigd, is het geweld de voorbije dagen geëscaleerd. Vorige week kwamen bij een luchtaanval op een ziekenhuis in een rebellenwijk van de stad meer dan 50 mensen om het leven. De oppositie en Westerse regeringen achten de Syrische luchtmacht daarvoor verantwoordelijk, die de beschuldigingen van de hand wees. Aleppo is het zwaarst bevochten gebied van de Syrische oorlog.