Syrische regering en oppositie starten directe gesprekken na jaren van oorlog: “historisch moment”

AFP
De strijdende partijen in de Syrische burgeroorlog zitten woensdag aan de onderhandelingstafel om te werken aan een nieuwe grondwet. 150 afgevaardigden - telkens 50 van overheid, oppositie en burgermaatschappij - nemen deel aan de gesprekken onder VN-auspiciën in Genève. VN-bemiddelaar Geir Pederson spreekt over een “historisch moment”.

Het feit dat de strijdende partijen akkoord gingen om voor het eerst na bijna negen jaar van conflict met elkaar aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, “is een krachtig teken van hoop voor Syriërs overal”, aldus Pedersen. “Ik moedig jullie aan geduldig en volhardend te zijn, paraat om compromissen te sluiten en constructief in overleg te gaan.” Volgens de Noorse diplomaat kunnen de gesprekken leiden tot een breder vredesproces.

Bondgenoten

Rusland en Iran, de bondgenoten van de overheid, en Turkije, dat de oppositie steunt, beschouwen dit zogeheten grondwettelijk comité als een kans om vertrouwen op te bouwen en naar een breder politiek proces te gaan, dat mogelijk een einde maakt aan het conflict.


"We manen de partijen aan om een akkoord te bereiken", aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov op een persconferentie dinsdagavond in Zwitserland, nadat hij zijn Turkse en Iraanse ambtgenoten en de VN-gezant voor Syrië Geir Pedersen had ontmoet. (lees hieronder verder)

Iraans buitenlandminister Mohammad Javad Zarif, zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov en de Turkse buitenlandminister Mevlut Cavusoglu op een persconferentie bij de VN in Genève.
AFP Iraans buitenlandminister Mohammad Javad Zarif, zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov en de Turkse buitenlandminister Mevlut Cavusoglu op een persconferentie bij de VN in Genève.
Geir Pedersen.
AP Geir Pedersen.

De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif zei op zijn beurt dat de drie regionale machten niet zullen tussenkomen in het proces. Zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu zei optimistisch te zijn, maar dat hij er zich ook bewust van was dat de gesprekken moeilijk zouden zijn. 

Verschillende vorige ronden van VN-bemiddelde gesprekken leverden geen resultaat op, aangezien regering en oppositie er niet in slaagden wezenlijke gesprekken te voeren.

Conflict

Pedersen waarschuwde deze week dat het comité alléén het conflict niet kan oplossen. Volgens de diplomaat moet ook vertrouwen worden opgebouwd op het terrein, door oplossingen te vinden voor de duizenden krijgsgevangenen en ontvoerden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.