Syrische rebellen: "Wij schoten Russische piloot dood"

De rebellengroepering bracht een video uit waarop gewapende mannen rond een blonde man staan met een gekneusd gezicht. "Een Russische piloot", zo stelt één van de mannen.
videostill De rebellengroepering bracht een video uit waarop gewapende mannen rond een blonde man staan met een gekneusd gezicht. "Een Russische piloot", zo stelt één van de mannen.
Syrische rebellen beweren dat ze een piloot van het Russische gevechtsvliegtuig dat door de Turken werd neergehaald hebben doodgeschoten terwijl hij met zijn parachute probeerde te landen. "Hij was dood voor hij de grond raakte", zo stelt een woordvoerder van de rebellen.

Jahed Ahmad, woordvoerder van de 10de Brigade in de Kust van het Vrije Syrische Leger, dat tegen het regeringsleger van Assad strijdt, verklaarde dat de twee Russische bemanningsleden zich met hun schietstoel in veiligheid probeerden te brengen.

"Gestorven in de lucht"
Met hun parachutes probeerden ze naar verluidt te landen in door het Syrische leger gecontroleerd gebied. Daar kwamen ze onder vuur te liggen van leden van de rebellengroepering. Ahmad verklaarde dat de rebellen één van de piloten neerschoot, en dat die levenloos landde.

"Beide piloten werden doodgeschoten. Onze kameraden openden het vuur op de piloten, die stierven in de lucht", verklaarde Alpaslan Celik van een Turkmenische brigade in de buurt van het Syrische dorp Yamadi. Hij hield daarbij een lap stof vast, naar zijn zeggen een stuk van de parachute van een van de piloten vast.

Banden met Turkije
Er zijn heel wat overeenkomsten tussen de uitrusting en insignes van de gedode piloot enerzijds en foto's van Russische piloten die boven Syrië opereren anderzijds. De groep die beweert de piloot te hebben neergeschoten is Alwiya al-Anshar, een groepering van het Vrije Syrische Leger met logistieke banden met Turkije.

De groepering bracht een video uit waarop gewapende mannen rond een blonde man staan met een gekneusd gezicht. "Een Russische piloot", zo stelt één van de mannen. "De 10de Divisie heeft een Russische piloot gevangen genomen. Allah is de grootste", stelt een andere.

"Messteek door medeplichtigen van terroristen"
Volgens Turkije had het Russische toestel verschillende waarschuwingen in de wind geslagen. Rusland ontkent dat het vliegtuig de Syrische grens overstak en het Turkse luchtruim binnenvloog. Poetin omschrijft het incident als een "messteek in de rug door medeplichtigen van de terroristen".

Radarkaart
Het Russische ministerie van Defensie onderzoekt de omstandigheden van de crash maar beklemtoont dat het toestel de hele tijd boven Syrisch grondgebied vloog. Het Turkse ministerie van Defensie heeft een radarkaart (zie hiernaast) vrijgegeven waarop te zien zou zijn dat een gevechtsvliegtuig het Turkse luchtruim schendt.

Volgens Rusland werd het Soechoj Su-24 aanvalsvliegtuig door artillerievuur neergehaald, maar Turkije stelt dat hun F-16's op het toestel vuurden nadat het verschillende waarschuwingen had genegeerd. Het Russische ministerie van Defensie verklaart dat de piloten wisten te ontkomen maar dat ze geen contact meer hebben gehad met hen.

Op beelden van de Turkse zender Haberturk Tv is te zien hoe het brandende toestel neerstort in een bebost gebied. Beelden van het Turkse agentschap Anadolu tonen hoe de twee piloten zich met hun parachutes uit het toestel bevrijden alvorens het neerstort.

Spoedvergadering NAVO
Op het verzoek van Turkije zal de bestuursraad van de NAVO straks, om 16 uur, een spoedvergadering houden over het incident. De Russische buitenlandminister Sergei Lavrov heeft zijn geplande bezoek aan Turkije morgen afgelast. Hij adviseert Russen niet naar Turkije te reizen wegens een terreurdreiging.