Syrische rebellen slaan toe in machtsbasis Assad

Syrische rebellen hebben een doelwit in het vizier.
REUTERS Syrische rebellen hebben een doelwit in het vizier.
Syrische rebellen hebben gisteren voor het eerst toegeslagen in Qardaha, in het noordwesten van Syrië, de thuisstad van president Bashar al-Assad. Volgens de staatstelevisie eiste een autobom vier doden. In de provincie Aleppo 'executeerden' regimetroepen dan weer 48 rebellen en familieleden van rebellen, onder wie 10 kinderen, zo meldt een ngo.

"Bij een terroristische aanslag met autobom in de parking van het ziekenhuis van Qardaha kwamen vier burgers om het leven en vielen er verschillende gewonden", meldde de staatstelevisie, zonder meer details te geven. De ngo Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat er bij de explosie "twee soldaten, een verpleegster en een medewerker van het ziekenhuis" om het leven kwamen.

Volgens diezelfde ngo werden er bij een offensief van het regime deze week 48 Syriërs "geëxecuteerd" in het dorp Rityane. Dertien daarvan waren rebellen. Ook familieleden zouden niet ontzien zijn: bij de burgerslachtoffers waren er tien kinderen en vijf vrouwen, zegt de ngo, van wie de informatie niet door onafhankelijke bronnen kan bevestigd worden.

De meesten zouden thuis vermoord zijn. "De soldaten en aanhangers van het regime wisten exact waar ze woonden dankzij de informanten die hen vergezelden", zegt Abdel Rahmane, het hoofd van de ngo. Hij baseert zich op getuigenissen van inwoners die terugkeerden naar Rityane na het vertrek van de militairen.

Een activist van de oppositie, Mamoun Abou Omar, zegt dat sommigen "met een mes werden gedood, anderen werden verminkt". Het nieuwsagentschap AFP nam contact op met de activist via internet.