Syrische president Assad: “Turkije moet geen vijand worden”

De Syrische president Bashar al-Assad.
AFP De Syrische president Bashar al-Assad.
De Syrische president Bashar al-Assad wil niet dat Turkije een vijand wordt, ondanks het feit dat de twee landen sinds kort tegenover elkaar staan in het noorden van Syrië. Dat liet hij vandaag weten in een interview op de Syrische staatstelevisie. 

Ankara trok eerder deze maand het noorden van Syrië binnen, onder meer om Koerdische milities uit het gebied te verdrijven. Assad heeft zijn troepen daarop richting het noordelijke grensgebied met Turkije gestuurd.

Wel noemde Assad de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zelf “een vijand”, omdat hij een beleid voert dat vijandig is tegen Syrië. “Maar ondanks dat moeten we ervoor zorgen dat Turkije niet in een vijand verandert. Daar kunnen vrienden als Rusland en Iran een rol bij spelen”, zei hij. Turkije staat aan de kant van groeperingen in Syrië die al jaren vechten tegen de troepen van Assad in de burgeroorlog. Die begon in 2011.

Rusland en Turkije hebben vorige week afspraken gemaakt over het vervolg in het noorden van Syrië. Zo gaan beide landen in het gebied patrouilleren. Daarbij beloofde Erdogan de territoriale soevereiniteit van Syrië te respecteren. Moskou wil ook per se voorkomen dat het Turkse leger en Syrische regeringstroepen in een gewapend conflict terechtkomen.




5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Hij..Erdogan..moet geen vijand worden? Hij is het al, de vijfde colonne is in snelle opmars naar Europa. De derde invasie is onderweg, de vierde en vijfde maken zich gereed in Afrika.

 • Geert Landsman

  De agressie is daar opnieuw begonnen met de USA, zoals steeds. En maar kappen op Rusland die vrede wil stichten in het gebied. Ja dat is pas erg!

 • Patrik De Weirdt

  Wil Moskou voorkomen dat het Turkse leger en de Syrische regeringstroepen met elkaar in botsing komen (hetgeen reeds gebeurd is), dan moet Poetin er voor zorgen dat Turkije uit Syrië verdwijnt.

 • Jean Pierre

  Dat de 4 miljoen nep vluchtelingen naar Syrië terugkeren.

 • Maria De Vuyst

  Enkel Poetin kan een oplossing bieden. In 2014 had hij reeds Assad overgehaald om een overgangsregering op te richten, maar de Amerikanen wilden onder Obama de oorlog laten verder escaleren tot de situatie die we nu kennen.