Syrische moeders “genoodzaakt” om minderjarige dochters uit te huwen in ruil voor eigendom

AFP
Sinds de burgeroorlog in Syrië acht jaar geleden uitbrak, lieten bijna de helft van de inwoners hun woningen, dorpen en steden noodgedwongen achter. Miljoenen vrouwen, die hun echtgenoten verloren in de oorlog, kunnen echter niet zomaar naar huis terugkeren. Ze kunnen immers niet bewijzen dat hun huis, dat typisch op naam van hun echtgenoot staat, van hen is. Sommigen zien geen andere oplossing dan hun minderjarige dochter uit te huwelijken in ruil voor eigendom.

Vele Syrische dorpen en steden raakten verwoest in de oorlog, samen met hun land- en burgerlijke registers. Dat maakt het bijzonder moeilijk voor mensen om weer documenten in handen te krijgen die ze verloren hebben, of zelfs nooit gehad hebben. Vrouwen worden daarnaast dubbel zo zwaar getroffen, omdat vaak enkel de naam van hun echtgenoot op de eigendomspapieren stond.

“Vrouwen in Syrië kampen al met een discriminerende wettelijk kader, waarbij de Sharia-wetgeving hen bij een erfenis slechts de helft geeft van het aandeel van hun man”, zegt Laura Cunial, juridisch expert bij de Norwegian Refugee Council (NRC). “Nu zijn ze nog slechter af: het grootste deel van het land is vernietigd en het weinige dat overblijft om op te eisen, ligt meestal buiten het bereik van de vrouwen omdat ze niet de juiste documenten kunnen voorleggen om de eigendomstitels te krijgen.” 

Dit werkt kindhuwelijken in de hand, omdat veel vrouwen “zo wanhopig zijn dat ze hun dochters uithuwen aan landeigenaars zodat ze een dak boven hun hoofd hebben”, aldus Cunial.

Juridisch niemandsland

Slechts vier procent van de vrouwelijke vluchtelingen die door NRC ondervraagd werden in Jordanië en Libanon hadden eigendom in Syrië dat op hun naam stond. “Zich bezighouden met de wetten aangaande land en regulering was de taak van de man, maar nu zijn de meesten van hen overleden”, aldus Cunial. “Daardoor zitten vrouwen vast in een juridisch niemandsland en zijn ze niet in staat om eigendom te erven of te verkopen.”

Bovendien werd eigendom voor de oorlog vaak bepaald aan de hand van gewoonterecht en veel mensen leefden in informele nederzettingen. Veel Syriërs sloegen op de vlucht zonder hun eigendomsdocumenten of de papieren werden aan controlepunten geconfisqueerd.  

NRC schat dat er in Syrië zo’n twee miljoen rechtszaken aangespannen zullen worden om een teruggave te bekomen voor verloren en beschadigd eigendom.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Hopelijk komt er een goed onderwijssysteem zodat vrouwen ondanks alle zorgen kiezen voor een scholing van een of meerdere dochters. Maar de regering zou ook wel eens wakker kunnen schieten en deze situatie verhelpen. Een renteloze lening en die vrouwen beginnen wel iets.

 • rik lagrou

  Erg toch als Meisje-Vrouw recht op niks behalve kinderen baren ??

 • Claire Dalwein

  Hoe schrijnend, wat een oorlog toch allemaal niet teweegbrengt. Ze hebben het weer gemunt op de gewone burgers!!

 • Dimitri Mostrey

  Het wordt tijd dat Islam de vrouwenrechten reformeert. Saudi Arabië onderneemt de eerste stappen doch gemakkelijk zal het niet worden. Een 14 eeuwen oude traditie verandert men niet overnacht.

 • August Leemans

  Dit is de rede waarom er eerst aan de thuislanden van de vluchtelingen moet gesleuteld worden zodat ze hun rechten kunnen opeisen om een stabiel leven in hun eigen land te kunnen leiden. Steek daar geld en energie in.