Syrische Koerden willen internationaal tribunaal om duizenden IS-strijders te berechten

SDF-strijders bewaken mannen die geëvacueerd werden uit het laatste IS-bolwerk in Syrië.
AP SDF-strijders bewaken mannen die geëvacueerd werden uit het laatste IS-bolwerk in Syrië.
De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben vandaag opgeroepen om een internationale rechtbank op te richten in het noorden en oosten van Syrië om de strijders van Islamitische Staat (IS) te berechten, nu de terreurgroep verslagen is. 

"Om recht te doen zegevieren, roepen we de internationale gemeenschap op om een internationaal tribunaal in te stellen om de terroristen (van Islamitische staat, red.) in het noorden en oosten van Syrië te berechten", klonk het in een mededeling van de SDF.

De oproep volgt twee dagen nadat de Syrische Koerden, die gesteund worden door de Verenigde Staten, aankondigden IS verslagen te hebben. Ze namen na maandenlange gevechten het laatste bolwerk van IS in het oosten van Syrië in.

Meer dan 10.000 strijders

Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten houden de Koerdische troepen meer dan 10.000 IS-strijders vast in Syrië. In hun mededeling zeggen ze dat ze hen volgens de internationale wetgeving zullen berechten. Landen waarvan burgers meevochten met IS wordt gevraagd hen terug te nemen.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben een groot deel van het Syrische grondgebied dat ooit door Islamitische Staat werd gecontroleerd ingenomen, ook de voormalige onofficiële IS-hoofdstad Raqqa.

Bekijk ook:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk Driessens

  Als je misdaden hebt begaan word je gestraft in het land van de misdaden gebeurd hier toch ook ?????????

 • JOHAN-AGNES DE BECK ROELS

  Zij (zogenaamde landgenoten of niet) zullen hopelijk berecht worden volgens de heersende wetten waar die beestigheden werden gepleegd; zonder uitzondering. en hopelijk zonder inmenging van "brave, zachte" mensen. De Beck Johan

 • Neten Peck

  Zeker doen!!!!!

 • jean-pierre dermaut

  Om die IS strijders te berechten heb je toch geen tribunaal nodig .

 • Jos Spriet-Dewaele

  waarom zouden we ons verplicht moeten voelen hen terug te nemen. Laat hen berechten in het land waar ze onbedingt wilden wonen