Syrisch leger zet opmars tegen jihadisten voort

De stad Douma, nabij Damascus, waar de Syrische regering begin deze maand een aanval met gifgas zou hebben uitgevoerd.
AP De stad Douma, nabij Damascus, waar de Syrische regering begin deze maand een aanval met gifgas zou hebben uitgevoerd.
De Syrische strijdkrachten zijn begonnen vlak ten zuiden van het centrum van Damascus een omsingeld bolwerk van Islamitische Staat (IS) te beschieten. Aangenomen wordt dat dit de herovering inluidt van de enclave van strijders van IS en van het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusrafront.

De groep IS verschanst zich met name in en bij de plaats al-Yarmouk en ernaast is rond Babbila een bolwerk van het al-Nusrafront. Dit is op nog geen vijf kilometer van het centrum van Damascus. Waarnemers meldden tientallen gepantserde voertuigen aan de noordrand van de enclave en de verzameling van troepen in al-Qadam aan de westelijke rand.

Ten noordoosten van de stad waren tot voor kort in een groot gebied meerdere strijdgroepen actief. Dit grote bolwerk van voornamelijk soennitische extremisten in de streek Oost-Ghouta is sinds afgelopen weekeinde weer helemaal in handen van de regering.

De laatste strijders hier zijn ermee akkoord gegaan te worden geëvacueerd onder toezicht van Rusland. Ze zijn naar het uiterste noorden van Syrië gegaan. Daar zijn nog veel gebieden die buiten het gezag van de regering in Damascus vallen, zoals het Koerdische noordoosten en de noordwestelijke provincie Idlib die door soennitische extremisten wordt gedomineerd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.