Syrisch leger zegt stad Manbij te hebben ingenomen na vraag om hulp van de Koerden, Amerikanen ontkennen

De Syrische strijdkrachten in Manbij.
REUTERS De Syrische strijdkrachten in Manbij.
Het Syrische leger zegt dat zijn troepen de door de Koerden gecontroleerde stad Manbij in het noorden van Syrië hebben ingenomen, nadat de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) om bescherming tegen Turkije hadden gevraagd. Turkije zegt dat de Koerdische troepen “niet het recht hadden” militaire hulp van het Syrische bewind in te roepen in Manbij. Maar het Amerikaanse leger zegt dat er helemaal geen Syrische troepen in Manbij zijn.

Luitenant-kolonel Earl Brown, de woordvoerder van Centcom (Central command), sprak van “onjuiste informatie over veranderingen in de militaire troepen in de stad Manbij”. De anti-jihadistische coalitie onder leiding van de Verenigde Staten “stelde geen elementen vast” die deze informatie staafden.

Manbij is een strategisch stad bij de grens met Turkije, waar sinds 2016 Koerdische troepen opgesteld zijn. Ook Franse en Amerikaanse speciale troepen zijn er gelegerd, maar president Donald Trump kondigde vorige week aan dat de Amerikanen zouden vertrekken.

“We zullen onze partners van de coalitie blijven steunen, terwijl we de troepen uit vrije wil en gecontroleerd terugtrekken en alle mogelijke maatregelen nemen om de veiligheid van onze soldaten en die van onze partners op het terrein te garanderen”, zei de woordvoerder van Centcom.

De Koerdische troepen die tegen jihadisten vechten, worden door de Amerikaanse terugtrekking gedwongen andere bondgenoten te zoeken om een mogelijke aanval door Turkije te vermijden. Ankara beschouwt de Koerdische strijders als “terroristen”.

“Manbij beschermen tegen Turkije”

"De Syrische strijdkrachten garanderen volledige veiligheid aan alle Syrische burgers en anderen aanwezig in het gebied", zei het Syrische legerbevel deze namiddag in een verklaring. 

Eerder op de dag zei de YPG zich te hebben teruggetrokken uit Manbij, om zich te kunnen concentreren op het bestrijden van Islamitische Staat in het oosten van Syrië. "We nodigen de Syrische staat uit om zijn strijdkrachten te sturen om posten over te nemen en Manbij te beschermen in het licht van de aanhoudende bedreiging van Turkije", klonk het in een verklaring.

Een Koerdische bron van de Militaire Raad van Manbij zegt dat de Syrische regeringstroepen enkel een soort "veiligheidsgordel" hebben gevormd rond Manbij. Ook Rami Abdel-Rahman, het hoofd van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) ontkende dat de regeringstroepen Manbij zijn binnengevallen. Hij zei dat ze enkel posities hebben ingenomen in de buitenwijken. De Syrische regering is volgens hem al enkele dagen bezig met het verhogen van zijn troepen in het gebied. 

“De terreurorganisaties YPG/PKK die deze zone met de kracht van wapens controleren, hebben het recht of de macht niet in naam van de lokale bevolking te spreken of om het even welke partij uit te nodigen”, zei het Turkse ministerie van Defensie in een mededeling. Het ministerie waarschuwde “tegen elke daad van provocatie”. “We volgen de zaak van nabij op.”

“Turkije heeft er niets meer te zoeken”

Op 12 december kondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een militair offensief aan in Manbij. Erdogan zei later dat het offensief uitgesteld werd. Hij deed dat twee dagen nadat president Donald Trump onverwacht de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië aankondigde. Tot voor kort werkte de YPG in Syrië samen met de VS in de strijd tegen IS. Nu Trump zijn troepen uit het land terugtrekt, kunnen de Koerden in Syrië niet meer rekenen op de bescherming van de Amerikanen.

In een reactie op het binnentrekken van Manbij door het Syrische leger zegt Erdogan nu dat hij “in de huidige situatie de integriteit van het Syrische grondgebied” zal respecteren. Hij voegde eraan toe dat als “terroristische organisaties’', waaronder de YPG, Manbij hebben verlaten, het Turkse leger niets meer heeft te zoeken in die Syrische stad.

Turkije beschouwt de YPG als een verlengstuk van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK, en vreest dat de Koerden een autonoom gebied in Syrië aan de Turkse grens zullen consolideren. Een inval in Manbij zou de derde legeroperatie van Turkije in het noorden van Syrië zijn.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lars vandenberge

  Syrische Koerden mogen het Syrische leger niet vragen om een Syrische stad te beschermen tegen een buitenlandse invasie? Turkse logica.

 • eric maier

  Saddat wil dus duidelijk de Turken buiten en beseft wellicht ook wel dat de Koerden een zeer sterke bondgenoot zijn tegen alle radicale groeperingen. Turkije is in realiteit een IS vriendje dat hen bevoorraad, dat bleek al vaker uit vondsten van kledij en wapens door het Russische Leger op veroverd IS gebied. Poetin speelt enkel Erdogan uit tegen de Navo, in feite wil hij hem gewoon een pak slaag geven na dat neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig...

 • MICHELINE GEVERS

  Het akkoord Trump - Erdogan wordt een sisser voor Erdogan. Hij kan beter wegblijven uit Syrië, of hij zou zijn vingers eens kunnen verbranden.

 • Piet Fluwijn

  De Koerden hebben blijkbaar geen schot gelost bij het naderen van de Syrische regeringstroepen. Dus zullen ze blijkbaar niet zo erg tegen de regering van Assad zijn, me dunkt.... Tja als ze moeten kiezen tussen hun aartsvijanden de Turken en vreedzaam binnen Syrië leven is de keuze vlug gemaakt natuurlijk. De voorwaarde van Assad tegenover de Koeren zal natuurlijk wel zijn; geen gewapende acties meer over de grens in Turkije. Zo hoort het ook. Buren laat je in vrede leven.

 • MICHELINE GEVERS

  Erdogan toch niet gerust in de situatie, en kan dus beter afzien zich te moeien in Syrië, wat een agressie zou zijn tegen een buurstaat.