Syriër die drie mensen neerstak in Den Haag is ontoerekingsvatbaar, geen terroristisch motief

Malek F. weigerde zich op 5 mei 2018 over te geven waarop de politie hem in het been schoot. Bij de steekpartij raakten drie voorbijgangers zwaargewond. Een buurtbewoner filmde de arrestatie.
Regio15 Malek F. weigerde zich op 5 mei 2018 over te geven waarop de politie hem in het been schoot. Bij de steekpartij raakten drie voorbijgangers zwaargewond. Een buurtbewoner filmde de arrestatie.
Malek F. (33), de Syriër die op 5 mei 2018 drie voorbijgangers neerstak in Den Haag,  is vanmiddag door de rechter volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij krijgt geen celstraf maar is veroordeeld tot tbs (het Nederlandse equivalent van internering). Volgens de rechter heeft Malek F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde Malek F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen. 

Volgens de rechter is Malek F. - die bij de uitspraak aanwezig moest zijn en werd bijgestaan door een tolk - geen terrorist, maar een verwarde man. Hij is niet strafbaar, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is en krijgt daarom geen celstraf, zoals het Openbaar Ministerie eerder eiste. Wel veroordeelde de rechter Malek F. tot tbs met dwangverpleging. Die maatregel geldt voor onbepaalde tijd.  Het proces ging door in de extra beveiligde rechtbank aan luchthaven Schiphol. 

Waanideeën

Malek F. leefde tot zes jaar geleden een normaal leven in Syrië toen hij voor de burgeroorlog op de vlucht sloeg. Op zijn aandringen vluchtte later ook zijn vader. Die overleed daarbij. Terwijl het met zijn broer en zus heel goed gaat in Nederland, ging het met Malek na de dood van zijn vader bergafwaarts: hij blowde veel te veel en werd paranoïde. Zijn advocaat zegt dat hij vorig jaar hevig verward zomaar op mensen begon in te steken. Ook deskundigen zeggen dat hij geheel ontoerekeningsvatbaar was op de dag van de aanslag. 

Rechtbankschets van Malek F. tijdens een eerdere zitting.
ANP Rechtbankschets van Malek F. tijdens een eerdere zitting.

Volgens de rechter blijkt uit onderzoek dat F. een paranoïde waansysteem heeft. Ook tijdens zijn detentie kon hij moeilijk afstand nemen van zijn wanen. Volgens een psycholoog werd Malek F. voor de keus geplaatst door zijn wanen: kies je voor de duivel of voor Allah. Hij koos voor het laatste. Malek voelde zich constant onder druk gezet. “Dat heeft zijn handelen volledig bepaald”, zegt de rechter. “Hij kocht een mes om zich te verdedigen en zijn boosheid was gericht tegen zijn ‘achtervolgers’”. 

Geen terroristisch motief

Maar het Openbaar Ministerie zegt dat hij wel degelijk heldere momenten had en vanuit radicale denkbeelden op mensen begon in te steken "omdat ongelovigen moeten lijden”. De drie zwaargewonde slachtoffers overleefden ternauwernood de aanslag. Voor zowel zijn paranoia als zijn jihadistische gedachten zijn tal van aanwijzingen. In afgeluisterde gesprekken sloeg hij keiharde radicale taal uit, maar ook was hij eens compleet de weg kwijt toen hij zijn huisraad op straat gooide en werd opgenomen in een psychiatrisch centrum. 

De procureur eiste eind juni vijftien jaar cel en tbs tegen Malek F.. Ook vandaag tijdens de zitting meldt de rechter dat het OM denkt dat Malek F. zijn ‘ziekte’ deels veinsde en misbruikte. Maar de rechter zegt dat de rechtbank de deskundigen volgt en dat de Syriër volledig onder invloed van zijn psychose handelde. Er was geen sprake van een terroristisch motief (F. wilde niet de Nederlandse bevolking angst aanjagen), wel handelde Malek F. met voorbedachte rade (hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen). Volgens de rechter riep Malek F. op die fatale 5 mei ‘Alkahu Akbar’ omdat hij dacht dat hij doodging. Hij deed dat ook pas toen er op hem werd geschoten, niet toen hij op de slachtoffers instak. Ook de jihadistische taal die Malek F. uitsloeg schaart de rechter onder zijn psychose. 

De drie neergestoken slachtoffers krijgen 20.000, 25.000 en 30.000 euro schadevergoeding toegewezen voor geleden immateriële schade.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Alexa Grieken

    In Nederland zijn ze tegenwoordig ook wereldvreemd. Zijn plan is alvast gelukt, een ticket in Nederland voor de rest van zijn leven, die heeft geen asiel meer nodig.

  • eric maier

    een schande is dat. Ze kennen hem daar zeer goed, staat gekend als iemand met een geweldadig en crimineel verleden en als geradicaliseerd bij de Den Haagse politie volgens hun communicé destijds. Pleegt duidelijk een aanslag met allah akbar getier en dan durven ze te stelle ndat het geen terrositisch motief is ? Tijd om die wereldvreemde rechters de deur te wijzen.

  • Andre Perneel

    Blijf dat crapuul maar verder in de watten leggen , onnozelaars , maar dat zal niet blijven duren , mijn gedacht !