Syrië, Egypte, Jordanië veroordelen bocht van VS over Israëlische nederzettingen

Algemeen beeld van Ofra, een Israëlische nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever.
REUTERS Algemeen beeld van Ofra, een Israëlische nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever.
Syrië, Egypte en Jordanië hebben de verklaring van de VS veroordeeld dat het de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet langer in strijd met het internationale recht beschouwt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, maakte de ommekeer in het Amerikaanse beleid gisteren bekend.

In een mededeling verspreid door het Syrische staatspersbureau SANA zei het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken dat Damascus "de Amerikaanse positie tegenover de zionistische nederzettingen in de Palestijnse gebieden krachtig veroordeelt" en dat de nederzettingen "een flagrante schending van het internationale recht zijn". Syrië meent dat het Amerikaanse standpunt "ongeldig is en geen wettelijk effect heeft".

Egypte staat achter de internationale resoluties en wetten die de nederzettingen als "illegaal en een schending van het internationale recht" beschouwen, zei woordvoerder Ahmed Hafez van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gisteren noemde de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayman al-Safadi, de nederzettingen "een onaanvaardbare unilaterale maatregel" die het internationale recht schendt en de kans op een tweestatenoplossing ondermijnt. Al-Safadi waarschuwde ook voor "gevaarlijke gevolgen" die de ommezwaai in de Amerikaanse houding op het vredesproces zal hebben.

Kans op onderhandelde vrede

Pompeo zei dat de pro-Israëlische stap een kans op een onderhandelde vrede bood in plaats van de voortzetting van een geschil over hun wettigheid. Er leven nu meer dan 600.000 Israëliërs in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

De VN-Veiligheidsraad vroeg in 2016 een volledige stopzetting van de bouw van de nederzettingen en keurde een resolutie goed die hen een schending van het internationale recht noemt.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • wim van meirvenne

  Typisch, allemaal landen waar een primitief fanatiek en fascistisch islamitisch bewind de plak zwaait. Ik sta alvast achter de enige democratie omringd door gevaarlijke islamitische Staten.

 • emir hairic

  Paul B. Ze hebben allemaal heel veel Palestijnse vluchtelingen opgenomen

 • Jacques Delalieux

  Israël heeft het gebied van de Palestijnen onrechtmatig ingepalmd, met medeweten en medewerking van USA, FR en UK in 1948. Zouden wij dat aanvaarden als dat bij ons zou gebeuren?

 • Paul Boutsen

  Wat hebben Egypte, Jordanië en Syrië al gedaan voor de Palestijnen, behalve heel veel wapens en raketten geleverd?

 • guido vermeyen

  Een kluwen is het daar, voor wie moet je partij trekken....het zijn allemaal schurken.