Sympathie van Russen voor Sovjetleider Stalin neemt toe

De meerderheid van de ondervraagde Russen laat zich positief uit over Sovjetleider Jozef Stalin.
AFP De meerderheid van de ondervraagde Russen laat zich positief uit over Sovjetleider Jozef Stalin.
In een peiling in Rusland laat de meerderheid van de ondervraagden zich positief uit over Sovjetleider Jozef Stalin, het hoogste aandeel in twee decennia.

Meer dan de helft (51 procent) van de ondervraagden zei dat ze "respect", "bewondering" of "sympathie" voor Stalin hadden, aldus Levada Centre, het grootste onafhankelijke enquêtebureau van Rusland.

Het was sinds 2001 het hoogste aandeel dat een positieve associatie maakte met Stalin. Slechts 9 procent van de ondervraagden gaf vorige maand een zekere "afkeer" of "haat" tegen Stalin te kennen in de enquête. Zesentwintig procent stond "onverschillig" tegenover hem. 

Stalin heerste gedurende drie decennia over de Sovjet-Unie. Onder zijn bewind voerden de autoriteiten in de jaren 1930 de Grote Zuivering door, met verregaande repressie en massa-executies.

Jozef Stalin
Jozef Stalin2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • stefan crama

    Zegt veel over de kennis van hun eigen geschiedenis.

  • David Lievens

    Tja, zijn tegenstanders heeft hij uit de weg geruimd en nu zit er weer eentje die dat doet en hij is pro-ussr. Vanwaar zal het dan komen?