Symbool van verdeling Cyprus weer open

De Griekse burgemeester van Nicosia Eleni Mavru (r) en haar Turkse ambtgenoot Cemal Bulutogullari (l) vieren de heropening van Ledrastraat.
UNKNOWN De Griekse burgemeester van Nicosia Eleni Mavru (r) en haar Turkse ambtgenoot Cemal Bulutogullari (l) vieren de heropening van Ledrastraat.

De Ledrastraat, een drukke wandelstraat in het hart van Nicosia die als de belichaming van de verdeling van Cyprus wordt gezien, is vandaag voor het eerst in 44 jaar opengesteld voor bewoners van het Turkse zowel als het Griekse deel van het eiland. Werkploegen zijn dagen bezig geweest met puinruimen, bestraten en het opkalefateren van verwaarloosde gebouwen in het deel van de straat dat door de bufferzone tussen de twee delen van Cyprus loopt.

De leiders van de Griekse en de Turkse Cyprioten werden het vorige maand eens over de openstelling van de straat. Op vijf plaatsen op Cyprus kon reeds de oversteek worden gemaakt van het Griekse naar het Turkse deel van het eiland en vice versa, maar tot donderdag ontbrak zo'n doorgang in het centrum van Nicosia.

Hereniging
De Cypriotische president Dimitris Christofias en de Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat spraken in het overleg van vorige maand de intentie uit om weer te gaan praten over de hereniging hun eiland. De openstelling van de Ledrastraat moet bewijzen dat het hun ernst is.

Onderhandelingen over de hereniging van het sinds 1974 in tweeën gedeelde Cyprus liepen in 2004 vast. In dat jaar verwierpen de Grieks-Cyprioten een herenigingsplan van de Verenigde Naties. De in februari gekozen Christofias is anders dan zijn voorganger Tassos Papadopoulos bereid over machtsdeling met de Turks-Cyprioten te praten. (novum/sps)