Sydney stikt in dikke rook door bosbranden: luchtvervuiling even slecht als roken van 30 sigaretten per dag

Sydney krijgt een dikke laag rook van de bosbranden over zich heen.
EPA Sydney krijgt een dikke laag rook van de bosbranden over zich heen.
In de Australische deelstaat New South Wales is ondertussen al meer dan 10 procent van de oppervlakte van de nationale parken in vlammen opgegaan als gevolg van de hevige bosbranden van dit seizoen. En dat zorgt voor heel wat rook. In Sydney zou de luchtkwaliteit zeer slecht zijn. Vandaag kwam het toxische gehalte in de lucht op sommige plaatsen overeen met het roken van dertig sigaretten per dag

De inwoners van Sydney ondervinden de gevolgen van de bosbranden in de buurt. In de metropool hangt op de meeste dagen een dikke rookmist, die vaak gepaard gaat met een doordringende brandlucht. Gegevens van de autoriteiten tonen aan dat de luchtkwaliteit in de stad dit seizoen drie keer zo slecht is als op een eender welk ander moment van de afgelopen vijf jaar. 

Vooral het verhoogde niveau in de lucht van PM2,5 fijnstofdeeltjes, die als meest schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd omdat ze het diepst doordringen in de longen, baart zorgen. In de vorige vijf jaar werd er in Groot-Sydney slechts vijf keer een dagmaximum gemeten dat hoger lag dan een Air Quality Index (AQI) van 100, wat wijst op een heel slechte luchtkwaliteit. Maar in november en december van dit jaar zijn nu al ongeveer 80 dagmaxima geregistreerd hoger dan 100 AQI. En in een kwart van de gevallen ging het om een niveau van meer dan 200 AQI. In gezondheidstermen betekent dit dat het toxische gehalte in de lucht op sommige plaatsen overeenkomt met het roken van vier tot tien sigaretten per dag, schrijft de openbare omroep ABC online. Vandaag werd een AQI van 669 gemeten, het equivalent van 30 sigaretten per dag.

(De tekst gaat verder onder de foto).

De skyline van Sydney is bijna niet meer zichtbaar door de rook.
AP De skyline van Sydney is bijna niet meer zichtbaar door de rook.

Ademhalingsproblemen

Volgens Richard Broome, directeur milieugezondheid van het regionale ministerie van Gezondheid, is er de jongste tijd en toename te merken van het aantal personen dat zich in het ziekenhuis aanmeldt met ademhalingsproblemen. In de week van 16 tot 22 november liepen er om deze reden ongeveer 2.230 oproepen voor een ziekenwagen binnen, een stijging met 22,5 procent in vergelijking met het wekelijkse gemiddelde in Sydney.

Welke impact deze wekenlange blootstelling aan de rooklucht op middellange tot lange termijn heeft op de gezondheid is niet duidelijk, benadrukken de autoriteiten. Daarover zijn er nog te weinig studies uitgevoerd. Inwoners krijgen de raad om buitenactiviteiten tot een minimum te beperken, ruimtes met airconditioning op te zoeken en een mondmasker te dragen, iets wat steeds meer mensen intussen lijken te doen.

EPA

10 procent nationale parken opgebrand

In de Australische deelstaat New South Wales is meer dan 10 procent van de oppervlakte van de nationale parken in vlammen opgegaan als gevolg van de hevige bosbranden van dit seizoen. Alleen al in het Blue Mountains National Park, dat tot het werelderfgoed van UNESCO behoort en in de buurt van Sydney ligt, gaat het om 20 procent van het natuurgebied, meldt de Guardian Australia op basis van cijfers van de overheid.

Ook in de Gondwanaregenwouden - met 50 afzonderlijke reservaten die samen 3.665 km2 beslaan het grootste gebied met subtropische regenwouden ter wereld - is de schade enorm, verklaart ecoloog en voorzitter van de raad voor natuurbehoud van New South Wales, Chris Gambian. Hij heeft het over een “uitzonderlijke crisis” en een “wereldwijde tragedie”.

Alles samen werd sinds 1 juli tot nu 800.000 hectare bos in de as gelegd in de nationale parken van de staat, aldus Gambian. Dat is tien keer zoveel als in het volledige bosbrandenseizoen van vorig jaar, toen 80.000 hectare werd verwoest.

Over de hele staat, dus ook buiten het gebied van de nationale parken, is zo’n 1,9 miljoen hectare aan land opgebrand. Zes personen lieten het leven en 673 huizen gingen verloren. Deze ochtend telden de autoriteiten in New South Wales nog zo’n 118 bosbranden, waarvan 48 nog niet onder controle zijn. Daarmee is het huidige bosbrandenseizoen het ergste sinds 2002-2003. Toen werd meer dan een miljoen hectare land in de parken en reservaten getroffen.

Bekijk ook: zwaar verbrande koala krijgt water van reddende engel
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Statham

    Hoe ? hout stoken was toch niet vervuilend volgens sommigen ? en de meesten stoken dan nog afbraakmaterialen, stel je voor..

  • Michael Van Acker

    Australie behoort nu dus ook tot de top 5 meest vervuilende landen. Wat kost mij dit als Belg?