Supermier teistert nu ook Engelse elektriciteitsleidingen

Aziatische supermieren die zich onwaarschijnlijk aangetrokken voelen tot elektriciteit zijn één van Engelands prachtigste National Trust Tuinen binnengedrongen. Kolonies van de lasius neglectus (plaagmier) waren duidelijk zichtbaar in de historische Hidcote Manor bij Chipping Camden in Gloucestershire. Het is de eerste keer dat de plaagmier in het Verenigd Koninkrijk wordt aangetroffen. In Duitsland, Hongarije, Frankrijk, Spanje, Polen en ook bij ons in Gent werd ze wél al gespot.

Superkolonies
De mierensoort werd amper twintig jaar geleden in Boedapest ontdekt en lijkt op de gewone zwarte mier. Alleen zijn er tien tot honderd keer meer supermieren dan andere. Ze vormen vaak enorme kolonies, met een hoop koninginnen en verscheidene nesten zijn met elkaar verbonden over een gebied van één hectare. Ze eten honingdauw en bladluizen. Net als de Amerikaanse vuurmieren zijn ze dol op elektriciteit. Die maakt feromonen aan die andere mieren aantrekken.

Brandgevaar
Zwermen supermieren rond elektriciteitskabels kunnen stroomonderbrekingen veroorzaken en zelfs brand. In één enkele verbindingsdoos in Hidcote werden al 35.000 mierenlijkjes gevonden. Het goede nieuws is dat ze geen mensen noch huisdieren bijten. Maar hun superkolonies kunnen wel andere inheemse soorten verdringen en uitroeien.

Onderzoekers vrezen al jaren dat de Aziatische supermier Engeland zou binnendringen. De beestjes blijken bestand tegen insectenvergif. De Natural Trust pleegt nu overleg met ongediertebestrijders om te zien wat er kan gedaan worden. (jv)