Supermarkten in sociale wijken Amsterdam gaan prijs gezonde voeding verlagen

Supermarkten in de Amsterdamse achterstandswijken gaan volgend jaar bij wijze van experiment stunten met de prijs van gezond eten. Hierdoor moet duidelijk worden of mensen dat soort voedsel dan ook meer gaan kopen. De proef is een initiatief van het Instituut voor Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam, zegt directeur Jaap Seidell zaterdag in een interview in Het Parool.
 
"We gaan volgend jaar in Amsterdamse achterstandswijken met supermarkten een nieuw experiment met prijsmaatregelen doen en kijken of de voedingskeuze daardoor verandert", aldus Seidell. "Uit interviews is gebleken dat mensen bijvoorbeeld heel gevoelig zijn voor aanbiedingen, dus gaan supermarkten straks stunten met groenten en fruit in plaats van met grote zakken chips. We verwachten daar veel van."
 
Hoeveel supermarkten aan de proef meedoen, wil de directeur niet zeggen. "De onderhandelingen lopen nog. Maar het wordt een omvangrijk experiment waar veel ketens aan zullen deelnemen. Om de effecten goed te kunnen meten, hebben we veel deelnemers nodig."
 
Seidell zegt dat gezond eten flink duurder is dan ongezond voedsel. Door de economische crisis gaan volgens hem ook steeds meer mensen slecht eten. "De crisis leidt tot een ongezonder voedingspatroon. Het snoepgebruik en de bezoeken aan fastfoodrestaurants nemen toe." (belga/jv)