Sultan van Brunei levert eredoctoraat Oxford in

De sultan van Brunei voerde de doodstraf voor homoseksualiteit dan toch niet door na hevig internationaal protest.
AFP De sultan van Brunei voerde de doodstraf voor homoseksualiteit dan toch niet door na hevig internationaal protest.
De sultan van Brunei heeft zijn eredoctoraat van de Britse universiteit van Oxford teruggegeven. Hij doet dat nadat de gerenommeerde onderwijsinstelling hem liet weten te onderzoeken of het de ereonderscheiding zou intrekken.

De universiteit begon het onderzoek nadat bijna 120.000 mensen, onder wie beroemdheden als George Clooney en Elton John, hun handtekening onder een petitie hadden gezet waarin Oxford werd opgeroepen de onderscheiding van de sultan in te trekken. Aanleiding daarvan was de hevige controverse die ontstond toen de sultan bekend maakte homoseksualiteit te willen bestraffen met de dood. 

De universiteit schreef de sultan een brief op 26 april, drie weken na het bekendmaken van de omstreden wet, om hem op de hoogte te brengen. Op 6 mei liet de sultan weten het doctoraat in te leveren. 

Uiteindelijk besliste het staatshoofd om de wet, na groot internationaal protest en oproepen tot boycot, toch niet door te voeren. Het eredoctoraat is hij wel voorgoed kwijtgespeeld. Zo’n doctoraat is een blijk van erkenning voor bijzondere prestaties die iemand deed. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jean-pierre dermaut

    Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat een man die nog leeft ,of doet leven in het steentijdperk , een eredoctoraat kan krijgen .

  • piet devlieger

    Het wordt tijd dat eredoctoraten afgeschaft worden. Om een doctoraat te verdienen studeer je jarenlang en werk je keihard en dan zie je om het even welke pipo die het zomaar toegeschoven krijgt. Ons koninkje heeft ook zo'n eredoctoraat van Leuven. Een wrange grap is dat.