Stuntpiloot die elf doden op zijn geweten heeft unaniem vrijgesproken: “Gerecht heeft ons in de steek gelaten”

Na de crash van de straaljager ontstond een enorme vuurzee.
EPA Na de crash van de straaljager ontstond een enorme vuurzee.
Een Britse stuntpiloot die tijdens een vliegshow in Shoreham crashte, is door een jury unaniem vrijgesproken van doodslag. Door het ongeval vielen destijds elf doden. Enkele nabestaanden van slachtoffers huilden in de rechtszaal toen de uitspraak werd voorgelezen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Andrew Hill las na het verdict de namen van de omgekomen mensen voor buiten het gebouw. “Ze zullen me de rest van mijn leven bijblijven”, aldus de 54-jarige piloot.

De man verloor in 2015 de controle over zijn straaljager -een Hawker Hunter- toen hij een looping probeerde uit te voeren. Het toestel stortte neer op een drukke weg, met een vuurzee tot gevolg. De piloot overleefde de crash doordat hij uit het vliegtuig geslingerd werd. Hij brak onder meer zijn neus, ribben en een deel van zijn onderrug. 

Een Hawker Hunter op de vliegshow in Shoreham.
EPA Een Hawker Hunter op de vliegshow in Shoreham.

Justitie verweet hem te laag gevlogen te hebben. Volgens het openbaar ministerie had hij tijdens vorige shows ook al onverantwoorde risico’s genomen. Hill veegde die beschuldigingen echter van tafel. Hij stond naar eigen zeggen net bekend om zijn veilige reputatie. De oorzaak moest volgens hem dan ook gezocht worden bij een fatale “black-out”.

De beelden van de crash heeft de piloot “op doktersadvies” nooit bekeken. Toen de video in de rechtszaal getoond werd, boog hij het hoofd naar beneden. 

EPA

Voor Leslye Polito was de vrijspraak een bittere pil om te slikken. Zij is de moeder van Daniele, met zijn 23 jaar het jongste slachtoffer van het ongeval. “Ik ben zwaar ontgoocheld en voel me in de steek gelaten door het gerecht. Iemand die duidelijk zware inschattingsfouten gemaakt heeft, mag hier zomaar vrij wegwandelen”, verklaarde zij.

Sue en Phil Grimstone verloren ook een zoon. Ze pleiten ervoor dat zulke shows voortaan verboden zouden worden. “Dat stuntwerk interesseerde Matthew geen fluit. Dat hij moest sterven voor het amusement van anderen maakt de klap alleen maar harder.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Filiep Lapeire

    Wie naar vliegshows gaat kijken beseft meestal niet welk gevaar er om de hoek loert!!! Er kan altijd iets verkeerd lopen aangezien bij dergelijke meetings het onderste uit de kan gehaald word.

  • Jurgen Devries

    Dit is toch gewoon een ongeval. Dit gebeurd spijtig genoeg nu eenmaal. En afschaffen? Als alles afgeschaft moet worden waar mensen van sterven moeten we allemaal thuis blijven.

  • patrick morel

    Het is zwart op wit bewezen dat hij te laag vloog en waarschijnlijk half bewusteloos was. Moest dat proces 2 maanden duren om dan met deze vrijspraak te komen door een burgerjury.