Studiebeurzen tot 5.000 euro voor Nederlandse leerkrachten in spe

Nederlands staatssecretaris voor Onderwijs Sander Dekker zou graag wat meer masterstudenten het vak van leraar zien opnemen.
PHOTO_NEWS Nederlands staatssecretaris voor Onderwijs Sander Dekker zou graag wat meer masterstudenten het vak van leraar zien opnemen.
Nederlands staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker (VVD), zou graag meer studenten met een masterdiploma zien doorstuderen voor leraar. Om pas afgestudeerden over de streep te trekken, wil hij hen eenmalig ondersteunen met een bedrag van 3.000 tot 5.000 euro. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw.

In Nederland kunnen universitaire studenten die er na hun masteropleiding voor kiezen om nog een bijkomende lerarenopleiding te volgen, daarvoor vanaf heden een beurs krijgen. Ook voor bepaalde masterstudenten uit de hbo-lerarenopleiding en de pabo (pedagogische academie voor het basisonderwijs) geldt eenzelfde regeling.

De reden voor het inzetten van zulke beurzen, blijkt het tekort aan leraren voor het basis- en secundair onderwijs te zijn waar onze noorderburen momenteel mee kampen. Bovendien zou Dekker binnen het toekomstige lerarenkorps graag wat meer masterstudenten zien staan: "Leraren die hebben doorgestudeerd voegen iets toe op hun school. Ze hebben een onderzoekende houding, kijken net op een andere manier, hebben ideeën over hoe je onderwijs kunt verbeteren en vernieuwen", zo zegt hij aan Trouw.

'Leraren die hebben doorgestudeerd voegen iets toe op hun school. Ze hebben een onderzoekende houding, kijken net op een andere manier'

Sander Dekker, Nederlands staatssecretaris voor Onderwijs

Niet geslaagd, geld terug

Studenten in de moderne talen kunnen 3.000 euro krijgen als zij aan een educatieve master beginnen, voor natuur-, wis- of scheikunde is dat zelfs 5.000 euro. Het verschil in omvang van de beurzen is een kwestie van vraag en aabod zegt Dekker: "Deze studenten zijn zeldzamer en de tekorten in deze vakken vele malen groter". 

Dekker hoopt dan ook dat het aantal universitaire studenten dat jaarlijks kiest om een eerstegraads bevoegdheid te halen in zo'n 'tekortvak', dankzij de maatregel zal stijgen van 400 naar 650. Een verplichte tewerkstelling in het onderwijs dwingt het behalen van zo'n diploma met behulp van een beurs echter niet af.

Een klein addertje onder het gras wel: enkel wie zijn diploma effectief haalt, mag het geïnvesteerde bedrag ook echt houden. Niet geslaagden moeten de totaalsom netjes terugbetalen.