Ga naar de mobiele website
^ Top

Studie: Obama en Romney waren uitzonderlijk hard voor elkaar in nominatiespeech

Huidig president Barack Obama en zijn uitdager Mitt Romney waren uitzonderlijk scherp voor elkaar op de afgelopen Democratische en Republikeinse partijconventie. Dat is de conclusie van Bill Benoit, professor Communicatiewetenschappen aan de universiteit van Ohio.

Benoit bestudeerde alle nominatiespeeches die Amerikaanse presidentskandidaten gaven sinds 1952. Zijn conclusie: Obama en Romney deden in vergelijking met hun voorgangers minder moeite om elkaar te sparen.

President Obama besteedde 27 procent van zijn nominatiespeech op de partijconventie in Charlotte aan het in diskrediet brengen van Romney. Eerdere presidenten die aasden op een tweede ambtstermijn trokken daar gemiddeld 16 procent voor uit. 38 procent van Romneys toespraak bevatte negatieve uitlatingen over zijn concurrent Obama. Andere uitdagers hielden het gemiddeld op 30 procent.

Dat uitdagers zich over het algemeen negatiever uitlaten dan regerende presidenten was sinds 1952 meestal het geval.

Benoit onderzocht ook of de aanvallen eerder persoons- of beleidsgebonden waren. Daaruit bleek dat Romney het vooral gemunt had op Obama als persoon en de zittende president in de eerste plaats mikte op negatieve punten uit Romneys vooropgestelde beleid.

De onderzoeker vermoedt dat de presidentskandidaten met hun scherpe toon meer geldschieters en als gevolg een hoger campagnebudget op het oog hadden.

Niet alleen op de partijconventies schoten de huidige presidentskandidaten met scherp op elkaar, de hele verkiezingscampagne baadt dit jaar in een sfeer van zwartmakerij. Een trend die is begonnen op de Republikeinse partijconventie eind augustus in Tampa (Florida) en tot 6 november zal voortduren, voorspellen experts.

Op die dag trekken de Amerikanen naar de stembus en kiezen ze of Obama mag aanblijven of Romney de nieuwe president wordt.

Herbekijk hieronder de speeches van beide presidentskandidaten.Meld een bug