Studentenprotest in Chili loopt uit de hand

EPA
In de Chileense hoofdstad Santiago de Chile zijn bij een studentenprotest 117 manifestanten opgepakt en 31 politieagenten gewond geraakt. Dat melden lokale media. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de manifestanten uit elkaar te drijven.

De studenten roepen op om de onderwijshervormingen sneller door te voeren. Daartoe behoort onder meer het plan van president Michelle Bachelet om het inschrijvingsgeld op de publieke universiteiten af te schaffen. Ze liepen door de straten met banners met de slogan "We zijn het beu om te wachten". De beloftes van Bachelet om een reeks sociale hervormingen in te voeren om de sociale ongelijkheid te verminderen, dateren van 2014.

De betoging liep uit de hand wanneer de politie de manifestanten opdroeg om een alternatieve route te volgen, waarop de studenten met stenen begonnen te gooien, aldus de autoriteiten. De studenten verklaarden dan weer dat ze hardhandig werden aangepakt door de oproerpolitie.

Dinsdag drongen nog een twintigtal studenten verkleed als toeristen de regeringsgebouwen binnen om er een protestaffiche op te hangen; zaterdag kwam een 71-jarige bewakingsagent om toen bij protesten in de havenstad Valparaíso een gebouw in brand werd gestoken.

EPA
EPA
EPA
EPA
EPA