Ga naar de mobiele website
^ Top

Student skypet vanuit Indonesië diploma bij elkaar

Sigit Angdrew die vanuit Indonesië afstudeert aan de TU Delft.
Facebook Sigit Angdrew die vanuit Indonesië afstudeert aan de TU Delft.
Een Indonesische student studeert af aan de TU Delft zonder daar ooit een collegezaal te hebben betreden. In plaats daarvan skypet hij vanuit Jakarta zijn diploma bij elkaar, zo meldt De Volkrant.

Sigit Angdrew was op de hoogte van het 'unieke studentenleven' in Delft. Maar tot dusverre heeft hij er, als student aan die
instelling, weinig van meegekregen. Sinds september 2013 volgt de 29-jarige Indonesiër in Jakarta online vakken van het masterprogramma watermanagement van deTU Delft. 

Eerste 'live' contact
Deze week is hij voor het eerst op de universiteit, waar hij de begeerde mastergraad hoopt te halen, om in het laboratorium proeven uit te voeren en om een paar examens af te leggen. Ook heeft hij nu begeleiders en medestudenten kunnen spreken met wie hij tot dusverre uitsluitend via Skype en e-mail contact had. Dat is mooi meegenomen, maar in principe zou het mogelijk moeten zijn om de hele studie online te volgen, denkt hij.

En die laboratoriumproeven dan? De experimenten met omgekeerde
osmose die hij heeft uitgevoerd om water van overtollige zouten en mineralen te ontdoen? Ja, die waren handig. Maar veel proeven zijn digitaal te simuleren, heeft hij kunnen vaststellen.

Colleges geüpload
Bij de TU Delft zijn die ontwikkelingen al ver voortgeschreden.
Sigit Angdrew is als salesmanager werkzaam op het bedrijf in waterzuiveringstechnieken dat zijn vader twintig jaar geleden oprichtte. Wat hij leert van Delft, kan hij thuis meteen in de praktijk brengen. Per dag is hij minstens één tot anderhalf uur bezig met online-onderwijs. Vanwege het tijdsverschil - zes uur - kan hij de colleges en practica niet live volgen, maar worden deze geüpload, zodat hij ze op een tijdstip naar keuze kan bekijken. Daarnaast neemt hij deel aan discussiebijeenkomsten. 

Momenteel is er bij watermanagement één andere student als Sigit: die woont en werkt in Groningen en komt viermaal per jaar over naar Delft. Volgend jaar zijn er wellicht al twintig onlinestudenten, hoopt Anke Grefte, die hem vanuit Delft begeleidt. 

Meerderheid
Ooit zal het aantal onlinestudenten in de meerderheid zijn ten opzichte van de reguliere studenten, verwacht Dirk-Jan van den Berg. Volgens de collegevoorzitter van de TU Delft komen er de komende twaalf jaar wereldwijd zo'n 80 miljoen consumenten van hoger onderwijs bij. Om die op de oude manier te bedienen, zou hij zes TU Delfts moeten bouwen, dat gaat virtueel een stuk makkelijker dan in het echt.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug