Ga naar de mobiele website
^ Top

Stropers doden één van Afrika's oudste 'reuzenolifanten'

De slagtanden van Satao II wogen elk ruim 50 kilo. Wereldwijd zijn nog maar 25 zogenaamde 'tuskers' of reuzenolifanten, wier slagtanden bijna over de grond slepen, in leven.
Tsavo Trust De slagtanden van Satao II wogen elk ruim 50 kilo. Wereldwijd zijn nog maar 25 zogenaamde 'tuskers' of reuzenolifanten, wier slagtanden bijna over de grond slepen, in leven.
Gisteren is in Kenia één van de oudste en grootste olifanten van Afrika levenloos aangetroffen, door stropers gedood. Dat meldt een organisatie die ijvert voor de bescherming van de Afrikaanse olifanten.

Richard Moller van de Tsavo Trust verklaarde dat Satao II, genoemd naar een andere olifant die in 2014 werd gedood, gisteren dood werd teruggevonden. Aangenomen wordt dat het dier met een gifpijl is gedood, maar dat is nog niet bevestigd. Volgens Moller zijn er wereldwijd nog maar 25 zogenaamde 'tuskers' of reuzenolifanten, wier slagtanden bijna over de grond slepen, in leven. Vijftien daarvan leven in Kenia. De slagtanden van Satao II wegen elk ruim 50 kilo.

"Gelukkig hebben we samen met de Keniaanse dierenbescherming het karkas gevonden voordat de stropers het ivoor van de slagtanden waren komen halen", verklaart Moller.

De olifant is naar schatting vijftig jaar oud en was één van de blikvangers voor de bezoekers van het Tsavo National Park. "Deze olifant was zeer benaderbaar, zo'n oude loebas die altijd makkelijk te vinden was. De meeste andere tuskers zijn moeilijk te spotten en blijven in afgelegen gebieden. Satao II heeft heel wat droogtes overleefd en wellicht ook andere pogingen om hem te doden".

Niet lang nadat zijn karkas tijdens een luchtverkenning werd teruggevonden, werden twee stropers opgepakt die verantwoordelijk worden geacht voor de slachtpartij.

Twee dagen eerder werd een medewerker van de Keniaanse dierenbescherming gedood in het park. Het was de tweede man die op minder dan een maand tijd door stropers werd omgebracht.

De voorbije tien jaar is het aantal Afrikaanse olifanten gedaald van 415.000 tot 111.000. Elk jaar worden naar schatting 30.000 olifanten gedood voor hun ivoor, voornamelijk om tegemoet te komen aan de vraag uit Azië.

Een 'tusker' in Kenia.
Kos Een 'tusker' in Kenia.17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kathy Schraudt

  Waarom is dit nodig zeg laat die olifant toch hun leven lijden .

 • Gustaaf Senrame

  Is het nu echt zo moeilijk om dit crapuul te elimineren!!!

 • Anonymous

  Echt niet normaal pfff

 • mis tanget

  Smeerlappen !

 • freddy crombe

  Krapuul!!!!!!!

Meld een bug