Stroomtekort kost Venezolanen half uur slaap

Venezolanen moeten aanschuiven in de rij voor de meest elementaire levensmiddelen, zoals hier bij de bakker.
AP Venezolanen moeten aanschuiven in de rij voor de meest elementaire levensmiddelen, zoals hier bij de bakker.
Om energie te besparen, heeft de socialistische regering in Venezuela de klok een halfuur naar voren gezet. De beslissing is maar één van de vele maatregelen die de regering heeft genomen om de diepe economische crisis en het stroomtekort in het land het hoofd te bieden.

President Nicolas Madura doet hiermee precies het omgekeerde van zijn voorganger Hugo Chavez. Die draaide bijna tien jaar geleden de klok een half uur terug omdat de schoolkinderen dan niet zo vroeg moeten opstaan. De regering meent dat het extra daglicht de energieconsumptie zal verminderen. Experts verwachten echter geen al te groot effect.

De Venezolaanse regering nam al tal van maatregelen om energie te besparen. De werkweek van de openbare sector is tot twee dagen herleid, scholen blijven op vrijdag dicht en winkelcentra zijn slechts de helft van de tijd open. Maduro wijt het stroomtekort aan de droogte. Die zou de waterkrachtcentrales klappen toebrengen. Zijn criticasters wijten de problemen echter aan een tekort aan investeringen in nieuwe, moderne centrales.

Het olierijke Venezuela lijdt onder de dalende olieprijzen. Er is een tekort aan basisvoorzieningen en voeding, en de inflatie is torenhoog. De oppositie wil een referendum om Madura aan de dijk te zetten. Madura probeerde gisteren, in de aanloop naar 1 mei, het ongenoegen in te dammen met de belofte dat zijn regering het minimumsalaris met 30 procent zal verhogen. Er worden vandaag niettemin grote protestmanifestaties verwacht in het land.