Stroompanne zorgt voor chaos in heel Turkije, oorzaak nog onduidelijk

Kaart van Turkije met steden die door de blackout zijn getroffen.
Twitter Kaart van Turkije met steden die door de blackout zijn getroffen.
De zwaarste stroompanne in Turkije van de afgelopen jaren heeft de grote steden en vele provincies over heel het land urenlang verlamd. In 24 Turkse steden, waaronder Istanboel en Ankara, was er vanochtend geen elektriciteit. Zowel de metro als de trein in Istanboel lagen stil, en over het hele land was het vliegverkeer verstoord. De oorzaak van de blackout is nog niet bekend, de energieminister verklaarde tegenover CNN dat er onderzocht wordt of het om een cyberaanval gaat.

Premier Ahmet Davutoglu sloot ook een terreuraanslag niet uit. Er wordt in alle richtingen gezocht, zei hij volgens DHA. Hij vermoedt echter een technisch probleem in het elektriciteitsnetwerk. De regering richtte een crisiscel op.

Minister van Energie Taner Yildiz zei volgens het persbureau DHA: "Ik kan momenteel nog niet zeggen of het om een cyberaanval gaat of niet".

Volgens de nieuwszender CNN Türk werden 30 van de 81 Turkse provincies getroffen, in het westen, noorden, zuiden en oosten van het land. In het centrum van Istanboel, de grootste stad van het land, was er na zes uur terug stroom. In delen van de binnenstad viel die echter na ongeveer een uur opnieuw tijdelijk uit. In huizen langs de Europese en Aziatische kant van de Bosporus bleef het lange tijd donker.

In de metro van Istanboel werden passagiers na het begin van de stroompanne door veiligheidspersoneel naar de het volgende metrostation geleid. DHA meldde dat in de West-Turkse industriestad Kocaeli de fabrieken wegens de stroompanne alle bedrijvigheden tijdelijk moesten staken. Onder andere de productie van auto's en chemicaliën ondervond hinder.

Nieuwsagentschap Anadolu, dat eigendom is van de staat, stelt dat volgens TEIAS de stroom massaal uitviel om 10.36 uurlokale tijd (09.36 Belgische tijd) als gevolg van een technisch probleem.

Door de sterke economische groei en de bevolkingsaangroei is het verbruik van elektriciteit in Turkije de jongste jaren enorm toegenomen. Daardoor moest  het land fors investeren in energie en de import van gas opdrijven.

Voorlopig geen verklaring
Een woordvoerder van het ministerie van energie had niet meteen een verklaring voor de blackout, het elektriciteitsbedrijf TEIAS kon niet bereikt worden. "We zijn de oorzaken van de panne aan het onderzoeken. We proberen na te gaan of het om een technische panne gaat of om een cyberaanval", zei minister van Energie Taner Yildiz, op het moment dat het netwerk zich begon te herstellen.

Voor de moslimconservatieve regeringspartij AKP komt de massale stroomuitval erg ongelegen: over ruim twee maanden worden in Turkije parlementsverkiezingen gehouden.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels