Stroompanne legt openbaar leven Toronto lam tijdens bezoek Britse royals

Prince Philip tijdens zijn 'duistere' speech.
Prince Philip tijdens zijn 'duistere' speech.
Een stroompanne in het Canadese Toronto zette zo'n 250.000 mensen zonder stroom, deed passagierstreinen tussen stations stilvallen en stak de Britse prins Philip in het donker. Dat melden CNN en Winnipeg Free Press.

De panne, die rond 16u45 plaatselijke tijd veroorzaakt werd door een brand in een transformator, had een enorme impact op het openbare leven in de stad. Omdat verkeerslichten niet meer functioneerden, raakte de avondspits in de knoop. De brandweer moest uitrukken om mensen uit liften te bevrijden, treinen vielen ter plekke stil. "Omdat er geen stroom was, moesten we zo'n 400 reizigers uit drie treinen evacueren" zegt woordvoerster Jessica Martin.

De beurs, winkelcentra en de metro zaten in het donker. Aircosystemen vielen her en der uit in de stad, die al enkele dagen kreunt onder een hittegolf.

Speech in het duister
Ook voor de Britse Queen Elizabeth en haar man Prince Philip zorgde de onderbreking voor hinder. De prins gaf in het Royal York Hotel een toespraak voor de Duke of Edinburgh Awards, een programma dat jongeren wil aanmoedigen om vrijwillige gemeenschapsdienst te verrichten. Halverwege de speech vielen alle lichten uit, waarop de prins enkele grapjes vertelde en - eenmaal het noodcircuit in werking trad - zijn verhaal gewoon in het schemerduister vervolgde. Na afloop kon een staatsdiner met het Britse koningspaar gewoon doorgaan.

In de loop van de avond kon men de stroomvoorziening in delen van de stad herstellen. Rond 18u plaatselijke tijd waren de ernstigste problemen bedwongen, maar tienduizenden mensen zitten nog steeds zonder stroom. (hlnsydney/tw)

De Queen tijdens het staatsdiner.
De Queen tijdens het staatsdiner.