Stroomonderbrekingen in Griekenland door stakingen

UNKNOWN

In tientallen regio's in Griekenland zijn er vandaag stroomonderbrekingen geweest door stakingen van arbeiders. Ook de hoofdstad Athene is getroffen. Het is al de vierde dag op rij dat arbeiders het werk neerleggen om te klagen over de hervormingen van de pensioenen.

De trap nemen
In verschillende regio's duurde de stroomonderbreking meer dan twee uur. Burgers kregen zelfs de waarschuwing om hun elektriciteitsverbruik te beperken en geen liften te gebruiken.
Gemeentearbeiders steunen de acties en starten morgen een 24-urenstaking. Waarschijnlijk wordt het huisvuil in de hoofdstad dan niet opgehaald.

Pensioenhervormingen
Arbeiders protesteren massaal tegen de hervormingen van de pensioenen. Ze zijn onder meer tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Er is ook protest tegen regeringsmaatregelen om tientallen pensioenfondsen te laten samensmelten tot vijf tot acht fondsen.

Bankroet
De Griekse conservatieve regering staat onder druk om de hervormingen door te voeren. Met het huidige pensioensysteem, de vergrijzende bevolking en het lage geboortecijfer loopt Griekenland het risico om over twintig jaar bankroet te eindigen. (belga/sd)

UNKNOWN