Stripverhaal ingezet tegen seksueel geweld in India

Priyas Shakti
Een stripboek over een meisje dat een groepsverkrachting doorstaat moet jongeren in India voorlichten over seksueel geweld. Dat berichtte de BBC.

De makers van het beeldverhaal hopen zo een bijdrage te leveren aan een cultuuromslag in India, waar gemiddeld iedere 21 minuten aangifte wordt gedaan van een verkrachting. Het stripverhaal Priya's Shakti is gericht op tieners en jonge volwassenen en kan online worden gelezen.

Een van de bedenkers van de strip kreeg naar eigen zeggen inspiratie tijdens de massale protesten die in 2012 uitbraken nadat een jonge vrouw in een bus was verkracht en dodelijk mishandeld. "Ik sprak met een agent die iets zei wat ik erg verrassend vond. Hij zei: Geen goed meisje loopt 's nachts alleen rond", aldus bedenker Ram Devineni.

Weinig steun
Volgens Devineni krijgen verkrachtingsslachtoffers in India vaak maar weinig steun van de autoriteiten en hun familie. Die elementen komen terug in de strip: titelkarakter Priya wordt uit huis verbannen na een verkrachting. De god Shiva wordt daarop zo boos dat hij besluit dat de mensheid zich niet langer mag voortplanten.

Priyas Shakti