Strijd tegen Covid-19: donorconferentie levert vandaag ruim 6 miljard euro op

Bekende wereldsterren houden benefietconcert

Beeld ter illustratie
Shutterstock Beeld ter illustratie
Tijdens een virtuele donorconferentie is vandaag wereldwijd voor 6,15 miljard euro aan bijkomende financiering beloofd in de strijd tegen het coronavirus. De EU trekt 4,9 miljard extra uit, maar ook de Verenigde Staten, Canada en andere landen maken meer middelen vrij.

De donorconferentie is een onderdeel van de campagne “Global goal: Unite for our Future” van de Europese Commissie en de internationale ngo Global Citizen. Bedoeling is om geld in te zamelen voor de ontwikkeling van vaccins, tests en de behandeling van coronapatiënten. De initiatiefnemers willen ervoor zorgen dat ook armere landen toegang krijgen tot betaalbare vaccins en behandelingen.

Benefietconcert

Deze namiddag waren er speeches van onder meer toppolitici en wetenschappers. Naast de EU hebben daarbij ook verschillende individuele landen een extra bijdrage beloofd. Deze avond volgt een benefietconcert met onder meer Shakira, Miley Cyrus en Coldplay. De show wordt uitgezonden via het internet en door verschillende televisiezenders wereldwijd.

Dure verspreiding vaccin

Een eerste donorconferentie op 4 mei bracht al 7,4 miljard euro in het laatje, later dikte dat bedrag nog aan tot 9,8 miljard euro. Maar de VN ramen dat in totaal vier tot vijf keer zoveel geld nodig zal zijn om een vaccin in alle uithoeken van de wereld beschikbaar te maken. 

België droeg individueel al 27 miljoen euro bij aan het initiatief, zo blijkt uit een overzicht op de website van de commissie.