Strijd der miljardairs: Trump en Democratische rivaal Bloomberg clashen in strijd om presidentschap

Michael Bloomberg en Donald Trump.
AFP Michael Bloomberg en Donald Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump lanceerde vandaag via Twitter een nieuwe aanval op zijn politieke rivaal Michael Bloomberg, een van de Democratische kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2020. Bloomberg is net als Trump een miljardair. Hij lanceerde deze week dan weer een nieuwe reclamespot waarin hij de Republikeinse president in het vizier neemt.

Bloomberg, een voormalige burgemeester van New York, betaalt zijn campagne volledig uit eigen zak en had eerder al gezegd dat hij de campagne van andere Democratische kandidaten zal helpen financieren als hij zelf de voorverkiezingen verliest. Dat is volgens Trump onzin.

De president spotte op Twitter met Bloombergs kleine gestalte (1m72) en noemde alle Democratische kandidaten “clowns”.  “Het feit is, wanneer Mini verliest, zal hij heel weinig van zijn eigen geld besteden aan deze ‘clowns’ omdat hij zichzelf zal beschouwen als de grootste clown van allemaal - en hij zal gelijk hebben!”, tweette hij vandaag.

Bloomberg vuurde meteen terug. “Het zou niet zo makkelijk mogen zijn om de aandacht van de president van de Verenigde Staten af te leiden”, antwoordde hij in een tweet.

Trumps frustratie heeft waarschijnlijk te maken met een nieuwe televisiespot van Bloomberg waarin Trump een “grillige, stuurloze president” wordt genoemd die tijdens een meeting met hooggeplaatste militairen hen een “bende idioten en baby’s” had genoemd. De beruchte vergadering staat uitgebreid beschreven in een nieuw boek van twee journalisten van de Washington Post. “Het is genoeg geweest. Amerika heeft een standvastige leider nodig die respect heeft voor degenen die het land dienen”, stelt de voice-overstem in de spot.

Kevin Sheekey, de campagnemanager van Bloomberg was vanmorgen te gast bij ‘Fox & Friends’, een talkshow op de conservatieve nieuwszender Fox News waarvan geweten is dat Trump ernaar kijkt. “Trump zou hen moeten loven voor hun dienst en opoffering, niet hun waardigheid afpakken”, aldus Sheekey.

Miljardairs

Bloomberg heeft naar schatting al meer dan 200 miljoen dollar aan zijn verkiezingscampagne gespendeerd. Trump betaalde in 2016 66 miljoen dollar uit eigen zak en maakte verder gebruik van geld dat werd ingezameld bij donoren. Beide mannen zijn miljardair, al zit Bloomberg er wel flink warmer in dan Trump. Forbes magazine schat Bloombergs fortuin op 60 miljard dollar, tegenover drie miljard voor Trump.

Het is onduidelijk waarom Trump denkt dat Bloomberg niet bereid is om de andere Democraten te steunen als hij zelf de nominatie verliest. In 2018 spendeerde hij zo’n 100 miljoen dollar om de Democraten aan een overwinning te helpen bij de midterms.