Ga naar de mobiele website
^ Top

Streng optreden tegen relschoppers Facebookfeest

De politie van Haren pakt de relschoppers op.
EPA De politie van Haren pakt de relschoppers op.
Het Nederlandse Openbaar Ministerie is vannacht al een grootschalig onderzoek gestart met 25 rechercheurs. Ook waarschuwt de korpschef de daders dat er ontzettend veel beeldmateriaal is en dat zo alle daders zullen opsporen. Het OM wil de vandalen zo snel mogelijk vervolgen en meldt snelrecht toe te passen. De Nederlandse kamerleden van de politieke partijen VVD en PvdA vinden dat de relschoppers moeten opdraaien voor de schade die ze hebben aanricht in Haren.

Burgemeester Rob Bats van Haren concludeert dat de rellen in zijn dorp veroorzaakt zijn door "tuig dat zeer gewelddadig en goed voorbereid bewust de confrontatie zocht met de politie." Dat zei Bats op een eerste persconferentie naar aanleiding van de rellen. De plaatselijke korpschef spreekt van 'extreme agressie tegen de politie'.

Rol sociale media
De gemeente Haren heeft zich de afgelopen dagen voorbereid op alle scenario's, toch werden gemeente en politie verrast door de grote agressie van de relschoppers. Bats: 'Er was al een aantal dagen bekend dat op internet van alles gaande was. Maar dit had ik in het slechte geval niet verwacht.' Een onderzoek naar de rellen is reeds ingesteld. De burgemeester wil in het onderzoek de rol van social media en traditionele media betrekken. Ook Groningse korpschef Oscar Dros zei op de persconferentie dat de politie zich op alle scenario's had voorbereid. "Vooraf is voortdurend overleg geweest tussen gemeente en politie. Ook de social media is continu door de politie geanalyseerd. In de media is steeds herhaald dat mensen niet naar Haren moesten komen."

De politie had vooraf contact met de Duitse politie die eerdere ervaring heeft met dergelijke incidenten. Dros: "Een incident als dit in Haren kent z'n precedent in Nederland niet. We hebben rekening gehouden met alle scenario's, ook van relschoppers. Dat is ook de reden dat op voorhand de ME achter de hand is gehouden."

Omgeslagen sfeer
Volgens de korpschef is de politie verrast door de plotselinge sfeeromslag in de loop van de avond. "We hebben er in eerste instantie voor gekozen om low profile op vriendelijke manier te bewegen tussen feestgangers. We werden verrast door de plotselinge omslag. Een grotere groep werd gemobiliseerd om zich te richten op de politie. Dit leek te gaan om ervaren raddraaiers die zich goed hadden georganiseerd. Dat is een kwetsbaar moment geweest voor de politie."

Zelf melden
Ambulances en politievoertuigen werden beschadigd. Onder de politie vielen een aantal licht gewonden. "Met hen gaat het goed", meldde Dros. De korpschef sprak tijdens de persconferentie de onruststokers rechtstreeks toe: "Er is ongelooflijk veel beeldmateriaal. Meld je maar zelf want de kans is groot dat we uit je bed komen halen."

Snelrecht
Het Openbaar Ministerie is vannacht al een grootschalig onderzoek gestart met 25 rechercheurs. De officier van Justitie meldde dat reeds 34 verdachten zijn opgepakt. "De verdachten komen uit het hele land, niet alleen uit Haren en omgeving. Het gaat om overwegend jonge meerjarigen." Het OM wil de vandalen zo snel mogelijk vervolgen. "Wij gaan snelrecht toepassen. Als het mogelijk is, willen wij de verdachten vasthouden tot de zitting. Een lichtere categorie krijgt een directe dagvaarding en wordt direct boetes opgelegd."

De politie roept media en getuigen op beeldmateriaal te delen om de daders te kunnen achterhalen. Voor omwoners en ondernemers uit de getroffen straten zijn vanmiddag twee besloten bijeenkomsten gepland.

EPA
AFP

Het Nederlandse VVD-Kamerlid Jeanine Hennis is ervan overtuigd dat de vandalen voor de kosten zullen opdraaien. "Er is geen excuus voor slopen om te slopen. Zij gaan betalen." Ahmed Marcouch PvdA noemt de rellen onacceptabel. "De daders moeten opgespoord worden, gestraft worden en ze moeten de schade betalen.'' Marcouch wil dinsdag in het vragenuurtje van VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) een reactie.

Hooligans
Hennis denkt dat er een relatief kleine groep is geweest die alle grenzen heeft overschreden en dat die vandalen via het tonen van beelden snel kunnen worden aangehouden, voor zover dat niet al is gebeurd. Marcouch heeft geruchten gehoord dat er voetbalhooligans speciaal naar Groningen waren getrokken om te rellen. "Het lijkt er op dat de lokale autoriteiten dit toch onderschat hebben en niet goed voorbereid waren.'

Verantwoordelijkheid van ouders
Hennis vindt het onzin om social media als Facebook of de traditionele media de schuld te geven van de rellen. "De onruststokers hebben schuld en die gaan we keihard aanpakken." Mensen die geweld gebruiken tegen ambulancemedewerkers kunnen nu al een drie keer hogere strafeis tegemoet zien. Marcouch wijst ook op de rol van ouders om deze rellen te voorkomen. Ouders van vandalen zouden zich met hun zoon moeten melden bij de politie, bepleit Marcouch.

Nederlands Kamerlid Jeanine Hennis
EPA Nederlands Kamerlid Jeanine Hennis


Reactie Merthe

De familie van Merthe (16), het meisje uit Haren dat gisteren jarig was, is "zeer geëmotioneerd" door de rellen als gevolg van het Facebook-feest. Dat meldde burgemeester Rob Bats van Haren vandaag. Hij heeft kort contact gehad met de vader. 'Maar het gesprek was vooral eenrichtingsverkeer. Het is voor de familie bijzonder pijnlijk.' Het gezin was op nadrukkelijk verzoek van politie en de burgemeester gisteren uit Haren vertrokken. Ze zijn nog niet teruggekeerd, aldus de burgemeester.

De oproep op Facebook voor een feest in de Nederlandse stad Gouda is verwijderd. Dat meldt Omroep West vanmiddag. De uitnodiging was vrijdagavond al naar bijna 30.000 mensen verstuurd. De bedoeling was om er "net zo'n groot feest van te maken als in Haren".

Andere oproepen
Op Twitter wordt zaterdag voorts opgeroepen tot een groot spontaan feest in Amersfoort. Dat zou mogelijk volgende week zaterdag worden gehouden, meldt RTV Utrecht. Ook worden er oproepen gedaan voor feesten in Vianen, Nieuwegein, Houten en plaatsen buiten de provincie.

De burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, en de politie in die stad hebben via Twitter laten weten niet gediend te zijn van een dergelijk feest. Ze vrezen herhaling van de rellen in Haren.Meld een bug