Stranden van Mexico bedolven onder stinkend zeewier: “De geur van rotte eieren”

Het strand van Cancun wordt bedekt met het stinkende zeewier.
REUTERS Het strand van Cancun wordt bedekt met het stinkende zeewier.
Verschillende stranden in Mexico worden bedekt met sargassum, een algensoort die afkomstig is uit de Sargassozee. De toeristische trekpleisters zijn omgetoverd tot een bruine brij, die ruikt naar “rotte eieren”. Lokale handelaars vrezen dat toeristen zullen wegblijven, waardoor ze inkomsten zullen mislopen. 

Sargassumzeewier is geen onbekend verschijnsel in de Caribische Zee. Door stroomwisselingen en temperatuurstijging raken delen van het zeewier los en drijven dan richting de stranden. De inwoners van Cancun, Playa del Carmen en Tulum Pueblo schreven een brief aan de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador om het probleem aan te kaarten. 

“Tijdens de meeste maanden ziet het zeewater er kristalhelder uit, maar nu drijft er overal zeewier voor de kust. Vissen en zeeschildpadden gaan dood door verstikking in het wier. Ook koraalriffen worden aangetast”, zo staat in de brief te lezen. De inwoners hebben het ook over een ander nadeel van de ‘zeewierplaag’: de onaangename geur. “Het stinkt naar rotte eieren”, klinkt het.

Foto gemaakt boven het strand van Cancun.
EPA Foto gemaakt boven het strand van Cancun.

Maatregelen

Dagelijks maken hotelmedewerkers de stranden schoon. Dat is niet alleen een tijdrovende, maar ook een erg dure karwei. Het kostenplaatje dit jaar bedroeg maar liefst 36,7 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 32,2 miljoen euro), zo meldt de vereniging van hotels in Cancun-Puerto Morelos. 

Handelaars vrezen voor inkomstenverlies, maar de Mexicaanse president benadrukt dat de invasie van sargassum-algen “de lokale economie niet zal aantasten”. Volgens hem zullen toeristen niet wegblijven door het stinkende wier. In een reactie op de brief belooft hij maatregelen te nemen om het probleem aan te pakken. “We zullen alle mogelijke middelen inzetten”, aldus Obrador.

Rafael Ojedai, hoofd van de Mexicaanse marine, verduidelijkt dat de autoriteiten zo’n 2,7 miljoen dollar (omgerekend 2,37 miljoen euro) vrijmaken voor het bouwen van vier boten die speciaal werden ontworpen om de algen uit de Caribische Zee te verwijderen. 

De Mexicaanse badplaats Cancun.
REUTERS De Mexicaanse badplaats Cancun.
Arbeiders aan het werk op El Recodo Beach.
EPA Arbeiders aan het werk op El Recodo Beach.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • leppens victor

    Een uitstekende bemester,waar is het probleem? mvg.

  • Inge Logé

    Net op de terugweg van een hotel aan zee in Playa del Carmen, klopt dat er veel zeewier is (maar je zit nu ook in het seizoen van het extreme zeewier) totaal geen geurhinder ondervonden

  • Mark De vos

    Zo erg zal het wel niet stinken zekers als ze er vlakbij op het strand gaan zitten