Strand bij Fukushima acht jaar na ramp weer open

Kinderen spelen met golven tijdens de opening van het strand voor het publiek in Kita Izumi in Minami Soma stad, Fukushima, 20 juli 2019.
AFP Kinderen spelen met golven tijdens de opening van het strand voor het publiek in Kita Izumi in Minami Soma stad, Fukushima, 20 juli 2019.
Acht jaar na de ramp in de kerncentrale van Fukushima is zaterdag voor het eerst opnieuw een strand geopend in de buurt van de Japanse stad. Het gaat om het strand van Kitaizumi, dat 25 kilometer ten noorden van de kerncentrale ligt, en dat indertijd erg populair was onder surfers.

Een zware zeebeving en de daaropvolgende tsunami lieten in maart 2011 een spoor van vernieling achter langs het noordoostelijke Japanse kustgebied. Zowat 18.500 mensen kwamen om het leven. De natuurramp veroorzaakte ook een drievoudige meltdown in de Fukushima Daiichi Nuclear Power Station.

Meer dan acht jaar later heeft de stad Minamisoma nu het licht op groen gezet om in zee te zwemmen. Geen dag te vroeg, want zaterdag genoten kinderen van een duik in het ruime sop, terwijl surfers een golf probeerden te bedwingen. In Kitaizumi vonden in het verleden overigens internationale surfwedstrijden plaats.

"Ik groeide op bij de zee", verklaarde Sayaka Mori aan het Japanse persagentschap Kyodo, terwijl ze langs het strand wandelde. "Hier voor het eerst in negen jaar terugkeren, maakt me wat nostalgisch". Mori's huis, dat dichtbij het strand lag, werd door de tsunami verwoest.

Een zware zeebeving en de daaropvolgende tsunami lieten in maart 2011 een spoor van vernieling achter langs het noordoostelijke Japanse kustgebied.
REUTERS Een zware zeebeving en de daaropvolgende tsunami lieten in maart 2011 een spoor van vernieling achter langs het noordoostelijke Japanse kustgebied.
EPA
EPA7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Liam Deburghgraeve

  En nu willen ze al dat opgevangen radioactief water in zee lozen. Sterk bezig.

 • Yves Steenssens

  Geen aanrader voor kinderen

 • robrecht Peeters

  Kamikaze inborst wijd verbreid in Japan. Fukushima stad hangt vol met borden waar men het uur, temperatuur en actuele stralingswaarden af te lezen welke variëren naar gelang de richting en kracht van de wind.

 • Zulma Terrana

  Ziet er toch allemaal goed uit . Kijk maar naar die mensen , ze zien er "stralend" en "kerngezond" uit .

 • Yasper Raes

  “Geen dag te vroeg”??? Als je leest welke stralingswaarden er nog altijd rond Chernobyl worden gemeten.....