Strafverzwaring voor wie zich in Nederland misdraagt met oud en nieuw

Archiefbeeld, oud en nieuw in Amsterdam.
ANP Archiefbeeld, oud en nieuw in Amsterdam.
Wie in Nederland deze avond of nieuwjaarsnacht als feestverstoorder de fout ingaat en betrapt wordt, kan een flink zwaardere straf tegemoet zien. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt oud en nieuw als evenement. 

Bij strafzaken die aan de jaarwisseling zijn gerelateerd geldt een verzwaringsfactor van 75 procent", aldus Guus Schram, coördinerend procureur-generaal. "Oud en nieuw hoort een feest te zijn. Helaas is dit feest niet altijd overal even gezellig”.

"Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht. Zo kan het gooien van vuurwerk naar hulpverleners of geweld tegen de politie een gevangenisstraf opleveren." De maatregelen zijn vergelijkbaar met eerdere jaarwisselingen.

Eerder op oudejaarsdag noemde korpschef Erik Akerboom oud en nieuw een hoogrisico-evenement voor de politie. "Wat een feest moet zijn, blijkt de gevaarlijkste avond van het jaar. Laten we met elkaar de traditie feestelijk en vooral veilig voortzetten", aldus de baas van de Nationale Politie.

Vuurwerk

Er is dit jaar voor een recordbedrag aan vuurwerk gekocht in Nederland. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland hebben vuurwerkhandelaren een omzet van 77 miljoen euro gedraaid. 

Het verkooprecord lag tot nu bij de jaarwisseling 2008 - 2009, toen voor 74 miljoen euro aan vuurwerk werd afgestoken. Vorig jaar werd voor 70 miljoen aan vuurwerk gekocht.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mario Vankeersbilck

    Dus krijgen ze 17 uur werkstraf i.p.v. 10 uur... In Nederland heeft men net zoals in België ook te weinig plaats in gevangenissen. Maar ze hebben het deels opgelost door strafbare feiten te ontkennen of te verlagen. Zo zitten de gevangenissen niet vol en kan men ze verhuren aan België . Wat een lachertje !