Strafrechtelijk onderzoek naar overboord geslagen containers bij Waddeneilanden

Op het strand van Terschelling waren vrijwilligers gisteren de hele dag bezig om het strand weer schoon te krijgen.
De Vries Media Op het strand van Terschelling waren vrijwilligers gisteren de hele dag bezig om het strand weer schoon te krijgen.
Een strafrechtelijk onderzoek is ingesteld naar aanleiding van de overboord geslagen containers bij de Waddeneilanden. De Nederlandse kustwacht meldt dat het onderzoek wordt uitgevoerd door het Team Maritieme Politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Vooralsnog zijn geen nieuwe meldingen van drijvende containers binnengekomen. Van de ongeveer 270 containers die overboord zijn geslagen, zijn er 33 gelokaliseerd. Het schip Friendship gaat namens de verzekeringsmaatschappij met een sonar op zoek naar de gezonken containers en onderdelen daarvan.

De Nederlandse kustwacht stelt het schip Guardian ter beschikking om hulp te bieden als schepen tegen een container varen en in nood komen. De organisatie staat in nauw contact met Rijkswaterstaat. Beide organisaties brengen vanuit de lucht in kaart waar de verloren lading van het schip de MSC Zoe is terechtgekomen.

Opruimwerk is enorme klus

Rijkswaterstaat heeft de reder van vrachtschip MSC Zoe aansprakelijk gesteld voor de schade die overboord geslagen containers hebben aangericht. Eerder deed de gedupeerde gemeente Vlieland dat al.
Op de Waddeneilanden en op het vasteland in Friesland en Groningen zijn de afgelopen dagen enkele tientallen zeecontainers en hun lading aangespoeld. Het opruimen is een enorme klus. Mogelijk volgt er nog meer.

Rijkswaterstaat heeft afspraken gemaakt met rederij MSC over de containers en hun inhoud in de Noordzee en de Waddenzee, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Waterstaat) aan de Tweede Kamer. De verzekeraar van de reder heeft aannemers aan het werk gezet om de verloren vracht te bergen.

Stukken van flatscreen-tv’s op het strand van Terschelling.
REUTERS Stukken van flatscreen-tv’s op het strand van Terschelling.
Veel inwoners van Terschelling zijn het strand opgegaan om te kijken wat er allemaal ligt, sommige dingen werden meegenomen.
De Vries Media Veel inwoners van Terschelling zijn het strand opgegaan om te kijken wat er allemaal ligt, sommige dingen werden meegenomen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.