Straffe beelden: Russische toeriste bevalt in de Rode Zee. «Maar ongezond is het niet», zegt gynaecoloog Hendrik Cammu

Facebook
Wie zaterdag op het strand van Dahab (Egypte) lag, kreeg meer te zien dan enkel zon en zee. Stomverbaasde getuigen konden vastleggen hoe een Russische toeriste beviel in het water. «Ongewoon is het wel. Ongezond niet», zegt professor gynaecologie Hendrik Cammu (VUB).

De foto's werden gemaakt door een zekere Hadia Hosny El Said, die verbleef in het appartement van haar nonkel in Dahab, niet ver van Sharm el-Seikh. Ze zat op de eerste rij voor het opmerkelijke schouwspel en kon vanop het balkon vastleggen hoe een Russische dame beviel van een kindje. 

Volgens Hadia was de dame in kwestie eerst een eindje gaan zwemmen voor ze effectief in 'arbeid' ging. Geholpen door een oudere man en haar partner bracht ze vervolgens het kindje schijnbaar moeiteloos ter wereld in de Rode Zee. Ze waste zich daarna nog even in het water, terwijl de oudere man de boreling naar het strand droeg. Haar man droeg de nageboorte, die nog steeds aan de baby vasthing. Terwijl het kindje werd voorgesteld aan een blonde kleuter, stapte de kersverse mama aan land alsof het niets was.

De gebeurtenissen, die al snel viraal gingen op sociale media, werden bevestigd door de lokale instanties. Hadia gaf nog mee dat de oudere man een dokter is die gespecialiseerd is in waterbevallingen. Het zou dus goed kunnen dat het Russische gezin speciaal voor de geboorte naar het strand afzakte. Volgens plaatselijke media gebeurt het overigens wel vaker dat vrouwen in de Rode Zee willen bevallen.

Facebook

«Ongewoon is het wel: de mens heeft nooit de natuurlijke neiging gehad om in het water te bevallen, ook niet in de prehistorie. Maar ongezond is het ook niet», zegt professor gynaecologie Hendrik Cammu (VUB). «Ik ken het ecosysteem van de Rode Zee niet, maar vermits dat het een plek is waar je kan zwemmen zonder stande pede ziek te worden, zal het wel redelijk proper water zijn. Voor het kind is het dus niet gevaarlijk: het is zelfs heel normaal dat een pasgeboren baby metéén massa's bacteriën aantrekt - binnen het uur na de geboorte zitten er al miljoenen bacteriën in de darmen en op de huid. Ook voor de moeder is er geen probleem, want ze zal vast geen ùren in zee liggen dobberen voor ze bevalt. Ook bij ons worden er kinderen onder water geboren - weliswaar niet in de Noordzee of de Dender - maar er zijn een aantal ziekenhuizen, in Oostende bijvoorbeeld, die gespecialiseerd zijn in onderwaterbevallingen. Dat is wat anders dan in open water, maar sommige mensen zullen dat wel weer een nieuwe sensatie vinden, zeker?»

Facebook
bir
Facebook bir
Facebook4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • ANN LIMBOS

  Goed gedaan zeg.

 • Paul Verloon

  Prachtig! Proficiat voor de kersverse ouders!

 • Mohamed Benamou

  Bloed + zee = haaien

 • stefan crama

  Vandaar de naam Rode Zee.