Storm van protest na oproep van Forum voor Democratie om “te linkse leerkrachten” via kliklijn aan te geven

De partij van Thierry Baudet won vorige week de provinciale verkiezingen in Nederland.
ANP De partij van Thierry Baudet won vorige week de provinciale verkiezingen in Nederland.
Volgens de Nederlandse partij Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet die vorige week nog de provinciale verkiezingen won, worden leerlingen en studenten in het onderwijs geïndoctrineerd. Daarom is de partij gestart met een “kliklijn voor “te linkse leerkrachten”. Een leerkracht gaf zich ondertussen zelf aan.

“Bijna dagelijks krijgen we berichten binnen van ouders en leerlingen die zich zorgen maken over de indoctrinatie in het Nederlandse onderwijs”, aldus Rob Rooken van het Forum voor Democratie in een YouTube-video. Volgens de partij dringen die leerkrachten hun persoonlijke opvattingen op aan de leerlingen. Daarom roept de studiedienst van de partij, het Renaissance Instituut, ouders, studenten en leerlingen op om informatie en getuigenissen op te sturen.

“Moderne schandpaal”

De reactie heeft ondertussen veel reacties uitgelokt bij leerkrachten, politiek en vakbonden. Minister van Onderwijs Arie Slob zei gisteren afstand te nemen van het meldpunt. “Dat wordt het een moderne schandpaal zoals in de Middeleeuwen waar iedereen langsloopt en wat kan gooien.”

“Ik moet de eerste leraar nog tegenkomen die zijn leerlingen wil indoctrineren”, aldus de onderwijsvakbond bij de NOS. Als tegengeluid heeft de stad Amsterdam een ‘complimentenmeldpunt’ in het leven geroepen. “Daar kan iedereen juist zijn favoriete leraar doorgeven”, aldus wethouder onderwijs Marjolein Moorman.

Mediastorm

Ook de leerkrachten zijn furieus over de actie. Docent Tommy Derksen heeft zich alvast zelf aangegeven. Derksen deed dat via een Facebookbericht aan de verkozenen van de partij. In dat bericht schrijft hij: “Ik hecht er veel waarde aan op uw lijsten en/of onderzoek te staan, omdat ik, nu en ook in de toekomst, zorg zal dragen dat mijn studenten geschikt zijn om over het karakter van uw partij een beeld te kunnen vormen. Dit zal ik als docent vanzelfsprekend tijdens de les doen.” Met zijn besluit veroorzaakte Derksen een mediastorm in Nederland.

Het Forum voor Democratie haalde de mosterd in Duitsland, waar het radicaal-rechtse AfD in de deelstaat Hamburg eerder al eenzelfde oproep lanceerde, om “linkse leerkrachten” te verklikken.

Briefactie Vlaams Blok

In ons land startte Filip Dewinter van het toenmalige Vlaams Blok in 1989 in Antwerpen een briefactie om leerkrachten aan te geven. Schrijver Tom Lanoye riep vervolgens in een column in Humo op om de actie te boycotten door verzonnen namen aan te geven. De actie miste dus snel doel omdat er teveel fictieve namen binnenkwamen.
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Isabelle Seru

  Dat mensen dat hier een goed idee vinden, dat vind ik verontrustend ...

 • ivan de ridder

  Een kind wordt in zijn/haar gedachtegoed door de gehele omgeving gevormd, dus ook ouders en vriendenkring. Leerkrachten wisselen in principe over de jaren heen (akkoord, sommige vakken komen terug). Gaat de heer Baudet dit allemaal in kaart brengen, met welke administratieve kosten en wat is het maatschappelijk nut ervan? Eenieder moet voor zichzelf kunnen uitmaken wat het juiste is. Vrijheid van mening.

 • annie dupont

  in 1933 werd het onderwijs in duitsland ook "hervormd" , de waarheid werd vervormd. in texas worden in sommige scholen de evolutie theorie van darwin verketterd omdat die niet met de bijbel strookt ... dictators worden eerst verkozen en nadien schaffen ze alle regels af om aan de macht te blijven, te beginnen met het onderwijs .... wie daarin trapt !!!!

 • Eida Lam

  Terecht, in de lagere scholen van Boom moeten de leerlingen Winterfeest in plaats van Kerstmis zeggen. Wat is dit?!

 • Tony Vandermaelen

  Zeer goed initiatief. Ook ons onderwijs wordt verpest door linkse waanzin die het wereldbeeld van de kinderen volledig verdraait. Zouden ze hier ook moeten doen.