Storm hindert zoektocht naar overlevenden gebotste olietanker (die nog altijd brandt)

REUTERS
Het zoeken naar de verdwenen opvarenden van de olietanker Sanchi wordt gehinderd door het slechte weer in de Oost-Chinese Zee. Er worden nog altijd 31 zeelieden vermist. Een grote milieuramp, waar experts voor vrezen, blijft voorlopig uit. Tot nu toe is er niet veel olie gelekt.

De Sanchi vloog zaterdag in brand na een aanvaring met een vrachtschip uit Hongkong op 300 kilometer uit de kust van Shanghai. Het schip brandt vandaag nog altijd. 

Sindsdien is er één dode zeeman gevonden. Van de 32 opvarenden zijn er dertig afkomstig uit Iran, de twee anderen komen uit Bangladesh, onder wie de gevonden dode.

Dertien schepen doorzoeken het gebied naar de vermiste opvarenden. Behalve China nemen Zuid-Korea, de VS en Japan met schepen deel aan de zoektocht naar overlevenden. Dat verloopt echter zeer moeizaam.

Door de vlammen moest een reddingsteam van de Zuid-Koreaanse kustwacht zowat vijf kilometer afstand houden, zo vernam Reuters. Bovendien wordt nog altijd gevreesd dat de brandende tanker kan ontploffen.

Milieuramp dreigt

Aan boord van de tanker, die onder Panamese vlag vaart, bevond zich 163.000 ton condensaat, een gemakkelijk ontvlambare vorm van aardolie. Experts vrezen daarom dat het ongeluk kan uitdraaien op een van de grootste milieurampen ooit. Onderzoekers ter plaatse schatten echter dat tot nu toe niet meer dan één procent van de lading in het water is terechtgekomen.

"Zolang het schip in brand staat, is te verwachten dat veel olie verbrand wordt en dus niet in het water belandt", klinkt het bij Greenpeace. "Als de tanker alsnog zinkt voor de olie verbrand is, wordt het reinigingsproces zeer moeilijk."

Over de oorzaak van de aanvaring is nog niets bekend. Vandaag is een formeel onderzoek gestart naar het ongeval.

AFPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.