Stoltenberg wil steviger engagement van NAVO in Zwarte Zee

Jens Stoltenberg.
EPA Jens Stoltenberg.
De NAVO is van plan om zich sterker te gaan engageren in de regio van de Zwarte Zee, zo heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg benadrukt. Het militaire bondgenootschap wil op die manier een antwoord bieden op de waargenomen Russische dreiging.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 29 NAVO-landen komen woensdag en donderdag in Washington samen om de zeventigste verjaardag van de militaire alliantie te vieren. Stoltenberg zal in de marge van die bijeenkomst ook een ontmoeting hebben met de Amerikaanse president Donald Trump en zal ook het Amerikaanse Congres toespreken.

Stoltenberg benadrukt dat de dreiging vanuit Rusland een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de komende NAVO-bijeenkomst wordt. Zo wordt de situatie in de regio van de Zwart Zee nauwgezet in het oog gehouden.

Vladimir Poetin.
AP Vladimir Poetin.

De secretaris-generaal verwacht dan ook dat de NAVO-ministers in Washington maatregelen gaan nemen om de steun aan Oekraïne en Georgië te verhogen. Dat moet gebeuren via het opleiden van marine-eenheden en kustwachters, gezamenlijke militaire oefeningen, een grotere aanwezigheid van NAVO-schepen en het delen van informatie.

Ook de beslissing van Rusland om zich, in navolging van de VS, terug te trekken uit het ontwapeningsakkoord INF baart de alliantie zorgen. "Rusland blijft onze oproep negeren om het INF-verdrag opnieuw na te leven. En de tijd is bijna op. We moeten dus praten over de volgende stappen van de NAVO", zo klinkt het. "De NAVO-leden moeten voorbereid zijn op een wereld zonder INF en met meer Russische wapens.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Die Russische dreiging is al jaren aan de gang ivm Estland, Letland en Litouwen. De NAVO is een oud, slecht gekend bastion, maar liever dat dan een nieuw Europees leger.

 • Jef Heffens

  Als je de actualiteiten van de laatste 15 jaar volgt dan is het duidelijk dat Poetin op oorlog uit is. Wat EU en VS doen is slecht een antwoord geven op de oorlogszucht van Poetin.

 • Michel Van Limbergen

  Stoltenberg zegt de lijntjes, door de VS opgelegd, goed op. Geen vrede maar oorlog!

 • Valentin Valmont

  Die man wil dus een stevigere klimaatvervuiling en even stevige geldverspilling.

 • jaak Peeters

  Oorlogstoker!